Aikuinen nainen

aikuinen nainen.jpgTänä naistenpäivänä olen pohtinut käsitteitä naiseus ja aikuisuus. On hienoa, että kalenterissa on naistenpäivä, jolloin meitä naisia erityisesti muistetaan – ketä sitten muistetaan…   Minulla ei tosin olisi mitään sitä vastaan, että vietettäisiin myös miestenpäivää. Molempia sukupuolia tarvitaan, yhdessä ja erikseen.

Naiseus ei ole hankittu ominaisuus, vaan me naiset olemme saaneet sukupuolemme syntymälahjana. Lahjaa on tietysti sekin, että saa kuulua yhteiskuntaan, jossa naiseuden voi kokea lahjana. Mitä se naiseus sitten on? Onko se äitiyden tai naisellisuuden synonyymi? Ehkä sitäkin. Naiseus on mielestäni myös vastuullista johtajuutta, jossa on mukana tunneäly ja herkät vaistot. Tällaista naiseutta tarvitaan niin perheessä kuin yhteiskunnassa.

Oikeastaan kaipaisin kalenteriin naistenpäivän lisäksi myös aikuisuuden päivää. Naiseutta ja miehisyyttä sentään vielä löytyy, mutta aikuisuus alkaa olla hukassa. Tuntuu, että yhteiskunta on täynnä murrosikäisiä teinejä, jotka vaativat itsekkäästi vain omien mielihalujen täyttämistä.

Enpä tiedä, osaanko arvostaa tutussa iskelmässä kuvattuja aikuisen naisen ominaisuuksia. Sen sijaan arvostan suunnattomasti aikuisuuden ja naiseuden yhdistelmää. Aikuisuutta, joka kantaa vastuuta niin itsestä kuin myös toisista ihmisistä. Naiseutta, joka toimii viisaasti, tunteita ja älyä käyttäen niin perheessä kuin yhteiskunnassa.

Kuka ehdottaisi kalenteriin aikuisuuden päivää?

3 kommenttia artikkeliin “Aikuinen nainen”
 1. Hyvä ajatus – aikuisuus tuntuu monilta nuorilta aikuisilta olevan hukassa

 2. Pekka Lampela sanoo:

  Tässä sukupuolittuneessa maailmassamme olisi tarvetta mennä askeleen pitemmälle. Aikuisuuden soisi sisältävän myös ne aika monet vahvasti syrjityt ihmiset joukossamme jotka eivät mahdu kaksinapaiseen mies-nainen jaotteluun.

  Aikuisuuden puutteen lisäksi monilta meistä puuttuu kyky olla lapsi ja siksi ymmärrys että lapsi ei ole vain tuleva aikuinen, vaan ihminen, missä iässä hyvänsä hän onkaan.

 3. Hei Hanna ja Pekka!

  Kiitos kommenteista. Olen aivan samaa mieltä, että aikuisuus on hukassa monilta nuorilta aikuisilta. Se ei kuitenkaan ole vielä niin huolestuttavaa kuin se, että aikuisuus on hukassa heidän vanhemmiltaan. On surullista, jos perheessä on nuoria kahdessa eri sukupolvessa…

  Aikuisuus on kykyä kantaa vastuuta itsestään ja toisista. Aikuisuutta tarvitaan ja siksi peräänkuulutan sitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ihminen olisi arvokas kaikenikäisenä, niin lapsena kuin mummona.

  – Teija

  ps. Blogistani oli muuten vahingossa jäänyt pois yksi kappale, jonka äsken täydensin.

Jätä kommentti

css.php