Seurakunnat kotouttamistyön edelläkävijöinä

african boys.jpgOlin tänään seurakunnan musiikkijuhlassa. Perhekuorossa lauloivat innokkaina myös kongolaiset kaksospojat – selvällä suomen kielellä. Oli ilo katsoa veljesten reipasta laulua. Mietin itsekseni, että tämä on maahanmuuttajien kotouttamistyötä parhaimmillaan.

Seurakunnat ovat toimineet maahanmuuttajatyön edelläkävijöinä jo vuosikymmenet. Suomesta on lähdetty kauas maailman ääriin ja opittu kohtaamaan erilaiset ihmiset arvokkaina, yhteisen perheen jäseninä. Kohdemaista on puolestaan tultu vierailulle ja opiskelemaan Suomeen. Herätysliikkeiden kesäjuhlilla värikkäät puhujat ovat aina olleet tuttu näky.

Myös romanit ovat  löytäneet paikkansa erityisesti vapaiden suuntien seurakunnissa. Tummat veljet ja siskot ovat olleet  arvostettuja seurakuntien jäseniä, laulajia, työntekijöitäkin. Moni on päässyt elämässä eteenpäin saatuaan kokea hyväksyntää ja rakkautta seurakunnan keskellä.

Maahanmuuton lisääntyessä tärkein haasteemme on saada integroitua tulijat osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia hyvästä kielenopetuksesta ja koulutuksesta. Kotouttamiseen tarvitaan kuitenkin mukaan myös monia muita toimijoita. Seurakuntien ja järjestöjen kerhot, kuorot, äiti-lapsi-piirit jne. ovat avainasemassa. Mahdollisuuksia on loputtomasti. Tarvitaan kekseliäisyyttä ja avointa mieltä.

Tärkein ominaisuus niin maahanmuuttajien kuin suomalaisten auttamisessa on kuitenkin aito halu välittää lähimmäisestä. Jokainen elämä on arvokas ja jokaista tarvitaan – minua, sinua, häntäkin.

Jätä kommentti

css.php