Palmusunnuntaista pääsiäiseen

trullit.jpgMeillä kävi aamulla pääsiäispupuja, jotka virpoivat, varpoivat ja saivat palkakseen suklaamunia. Pikkunoitia ei näkynyt, vaikka vähän odottelin. Mahtoivatko arvata, että tämän talon emännälle ne kuuluvat vasta pääsiäislauantaihin?

Virpominen on vanha ortodoksinen perinne, jonka tarkoituksena on toivottaa toiselle siunausta ja kaikkea hyvää. Juhlavaatteisiin puetut lapset käyvät virpomassa palmusunnuntaina ja saavat palkan pääsiäissunnuntaina.

Pikkunoidat eli trullit kuuluvat sen sijaan länsisuomalaiseen perinteeseen. Pääsiäislauantaina trullit kiertävät ovelta ovelle ja illalla palavat  pääsiäiskokot ainakin Keski-Pohjanmaalla. Ennen vanhaan ajateltiin, että Kristuksen ollessa haudassa pimeyden vallat ovat liikkeellä. Niitä piti lahjoa ja pelotella tulilla ennen pääsiäisaamun valkenemista.

Tänään alkaa siis pääsiäisviikko. Sitä kutsutaan myös hiljaiseksi viikoksi, kärsimysviikoksi tai piinaviikoksi. Monen ihmisen elämään kuuluu tälläkin viikolla kärsimys. Toivottavasti kenenkään elämä ei sentään ole pelkkää piinaa. On lohduttavaa tietää, että joku muukin on kerran kärsinyt – vieläpä täysin ilman omaa syytään.

Hiljaisen viikon kutsu hiljentymiseen ei ole pahitteeksi ainakaan minulle. Miksi koko ajan pitää mennä, tehdä ja suorittaa? Asioita ei kuitenkaan saa koskaan valmiiksi, vaan aina on uusia haasteita jonossa  odottamassa. On paras siis itse hiljentää vauhtia ja joskus kokonaan pysähtyä. Ajatella, pohtia, miettiä. Vaikkapa niitä pääsiäisen asioita.

Hyvää pääsiäisviikkoa!

Jätä kommentti

css.php