Verovapaata elämänlaatua

sinivuokot.jpgTänä viikonloppuna olisi ollut tarjolla Kulttuurifoorumia, Europarlamenttivaalien avajaisia ja monenlaista muuta mielenkiintoista. Minun ohjelmassani vanhat hyvät ystävät veivät kuitenkin voiton.

Meitä on viiden naisen opiskeluaikainen ystäväporukka, jotka kokoonnumme vuorotellen toistemme luona eri puolilla Etelä-Suomea. Nyt oli Hämeenlinnan vuoro. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän alkaa arvostaa vanhoja ystäviä, jotka tuntevat kaukaa ja ymmärtävät puolesta sanasta. Naistentreffien konsepti on yksinkertainen: paljon puhetta, riittävästi ruokaa, leppoisaa löhöämistä ja hiukkasen jotain aktiviteettia ennen seuraavaa kattausta…

Lämpömittarin kivutessa kahdenkymmenen tuntumaan ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, mitä iltapäivällä tekisimme. Kengät jalkaan ja Rantareittiä kiertämään!  Aurinko hemmotteli lämmöllään ja Vanajavesi kimalteli tuhansin timantein. Kävelyn lomassa testasimme levähdyspaikat, kuntoiluvälineet ja pitkospuiden tukevuuden. Nuotiopaikalla oli mukava kertoa, että kaupunki toimittaa tänne polttopuut ja ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.

Hämeenlinnassa opiskelleet ystäväni eivät voineet muuta kuin todeta, että paljon myönteistä on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana. 1980-luvun alussa kauniita vanhoja puutaloja purettiin vielä surutta ja keskustaan rakennettiin kerrostaloja. Vanajavesi oli  uimakelvoton, eikä Rantareitistä ollut tietoakaan. Kaupunki on panostanut valtavasti ympäristön viihtyisyyteen. Missä muussa Suomen kaupungissa voi kävellä kilometritolkulla pitkin järven rantaa aivan keskustan tuntumassa?

Ystävien lähdettyä mietin taas sitä, kuinka elämän kaikkein arvokkaimmat asiat ovat ilmaisia ja pelkkää lahjaa: ystävyys, rakkaus, terveys, luonnon kauneus, auringon lämpö ja valo. Kevätaurinko hellii samalla  tavalla jokaista meitä ja sinivuokot kukkivat kaikkien iloksi. Olisiko jo aika huomata elämän pienet ilmaiset ihmeet? Niille ei ainakaan vielä ole suunniteltu elämänlaatuveroa…

Jätä kommentti

css.php