Leikataan ja höylätään

depressed_child_2.jpg Eilinen valtuuston kokous jätti surullisen olon. Miksi ei opita mitään edellisestä lamasta? Miksi ei yhteisestä tavoitteesta huolimatta kuitenkaan olla valmiita satsaamaan lapsiin ja nuoriin? Miksi kauniit puheet loppuvat siihen, kun pitää painaa äänestysnappia…?

Tuntuu irvokkaalta kuulla, että tämä lama antaa meille fantastisen mahdollisuuden rakenteellisiin uudistuksiin. Onko luokkakokojen kasvattaminen, lasten psykososiaalisesta tuesta tinkiminen  tai kyläkoulujen lakkauttaminen fantastista?

Ymmärrän toki kaupungin vakavan taloustilanteen ja kasvavan kuilun tulojen ja menojen välillä. Silti pelkään, että nyt tehdään miljoonan säästöjä, jotka muuttuvat kymmenen miljoonan kustannukseksi tulevaisuudessa. Emme saa kerätä lapsillemme velkataakkaa, mutta emme myöskään kuormaa kasvavista sosiaalimenoista.

En käsitä sitä, ettei nyt saisi puhua priorisoinnista. Ellei nyt, niin koska sitten? Minun mielestäni nämä säästötalkoot olisi pitänyt aloittaa juuri toisinpäin: ensin valtuusto olisi päättänyt priorisointijärjestyksestä, sitten eri lautakunnilta vaadittavista säästöprosenteista ja sen jälkeen olisi pantu lautakunnat laatimaan leikkauslistoja.

Kuka päätti leikkausprosentin ja sen, että kaikilta lautakunnilta vaaditaan yhtä suuret säästöt? Eikö juuri tästä asiasta päättäminen olisi ollut valtuuston tehtävä?

8 kommenttia artikkeliin “Leikataan ja höylätään”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Teija!
  Tuollaista se on, naisten välinen solidaarisuus.
  Olet ainakin taistellut Sinulle tärkeän asian puolesta, voit onnitella itseäsi.
  Terveisin
  Riitta

 2. Pekka Lampela sanoo:

  Kysyt Teija tärkeää asiaa, mutta vastausta et taida saada. Niin kauan kun valtuusto ei ota itselleen kuuluvaa valtaa, sen ottaa joku muu.

  Jos valtuutettu haluaa hyvin valmisteltuja esityksiä, valtaa valuu automaattisesti esittelijälle. Suurempi valta edellyttää suurempaa osallistumista, aktiivisuutta joka ylittää useimpien arjen antamat mahdollisuudet.

  Yhtälö on vaikea, mutta ei mahdoton. Voimakas yhteinen tahtotila, siinähän se avain lienee.

  Pekka

 3. iisakki sanoo:

  Moi Teija,

  Kuka on kieltänyt puhumasta priorisoinnista?

  Valtuusto antoi maanantaina siunauksensa säästötalkoille, käynnisti toimet. Tähän astinen on ollut valmistelua hallituksessa ja lautakunnissa. Jos listalla ei olisi ollut esimerkkejä siitä, miten säästöt vaikuttavat, niin varmasti olisi meteli noussut. Sitäpaitsi kuntalakikin edellyttää, että hallitus valmistelee asiat valtuuston päätettäväksi. Hallituksen keskeisin tehtävä on talouden seuraaminen ja johtaminen, joten sieltä se valmistelu lähti. Hallituksessa on myös kd:lla hyvä edustaja, jolta ryhmän valtuutettujen kannattaa kysyä tietoa valmistelusta.

  Ja leikkausprosenteista ja priorisoinnistahan nimenomaan valtuusto päätti. Sinä ehdotit, että lasten ja nuorten lautakunnalta otetaan vähemmän ja muilta sitten enemmän. Asiasta äänestettiin, ja muiden valtuutettujen kanta voitti selkeästi. Se voi olla oikein tai väärin, mutta sitä kutsutaan demokratiaksi.

 4. Tervehdys!

  Kiitos kommenteista! Niissä on asiaa ja varmasti myös opiksi otettavaa. On totta, että asioihin pitäisi pystyä vaikuttamaan jo valmisteluvaiheessa. Sitä tässä harjoitellaan.

  Kd:n hyvä edustaja kaupunginhallituksessa on myös odottanut, milloin aloitetaan keskustelu priorisoinnista. Sellaista keskustelua ei tiettävästi hallituksessakaan ole käyty. On vain hyväksytty virkamiesten esittämä menojen kasvun yläraja.

  Valtuusto äänesti ja hyväksyi jälleen kerran hallituksen pohjaesityksen. Niinhän se käsikirjoitus yleensä menee ja toki sitä voidaan kutsua demokratiaksi. Jos hallitus olisi esittänyt priorisointia, niin sekin olisi varmasti mennyt läpi…

  Toivottavasti strategiaseminaarissa ehditään käydä syvällistä keskustelua siitä, mikä tässä kaupungissa on tärkeää ja mihin me haluamme ensisijaisesti panostaa. Koska rahat eivät riitä kaikkeen, niin juuri siksi priorisointikeskustelu on välttämätöntä.

  t. Teija

  ps. Kiitos Iisakki mainiosta alanurkkakirjoituksesta. Se tarjosi tämän aamun ensimmäiset naurut, vaikka vakavaa asiaa olikin 🙂

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Teija!
  Minä pähkäilen sitä kummallisuutta, miksi liikuntarajoitteiset vanhukset pitäisi hoitaa kotona ja terveet lapset laitoksessa. En saanut vastausta edes Kepun naisilta.
  Tasa-arvoa kunnioittaen Hessu K.

 6. Sari R sanoo:

  Tervehdys, ja hallituksen jäseniä voi myös evästää valmistelussa. KH on myös tehnyt yksimielisesti ehdotukset, ja mikä hienointa, maanantaiset pykälät tulivat siis jo kuukautta suunniteltua aiemmin valtuuston käsittelyyn- hyvä niin. Itse odotan kovasti strategian etenemistä ja sitä kautta valintojen tekemistä.

 7. Heippa!

  Tässä maailmassa on paljon kummallisuuksia… Kyllä tavoite on kuitenkin, että sekä vanhukset että pienet lapset hoidettaisiin mahdollisimman pitkään kotona. Se on varmasti myös asianosaisten itsensä toivomus. En minä ainakaan tunne ketään vanhusta, joka haluaisi laitokseen. Siellä niin kunto kuin toimintakyky romahtaa alta aikayksikön. Tottakai laitospaikkoja kuitenkin pitää olla niille, jotka eivät minkään tuen avulla kotona selviä.

  Jos tässä taloustaantumassa on jotain hyvää, niin se on tavoite pienten lasten hoitamisesta ensisijaisesti kotona. Kotihoito (joko omassa tai toisen kodissa) tulee huomattavasti edullisemmaksi kaupungille ja on myös monien perheiden oman toiveen mukainen.

  Nyt ei ehdi kirjoitella enempää. Aurinkoista kevätpäivää!

  t. Teija

 8. osmo sanoo:

  Valta on näissä talkoissa kaupunginhallituksella, järki pitäisi olla valtuustolla. Vastuu varmaankin siirretään äänestäjille. Toteutuukohan varmasti äänestäjien tahto, jos valtuutetut kulkevat talutusnuorassa eivätkä uskalla käyttää heille annettua valtakirjaa. Lasten ja nuorten asiat, eivät saisi kärsiä
  liikaa olivatpahan olosuhteet mitkä tahansa – lasku lankeaa myöhemmin, myönnä pois iisakki.

Jätä kommentti

css.php