Terveisiä Brysselistä

Ystäväni on työskennellyt kaksi vuotta Brysselissä ja kävimme viime keväänä häntä tapaamassa. Oli mielenkiintoista samalla tutustua Euroopan unionin pääkaupunkiin.

Grand Place yolla3.jpg

Bryssel on yli 1000 vuotta vanha kaupunki, jossa nykyaika kohtaa historian. Kaupungin sydän on upea keskiaikainen tori, Grand Place. Sen rakennukset hakevat kauneudessaan vertaa.

Tutustumiskohteita pääkaupungissa riittää sarjakuvamuseosta taidegallerioihin ja katedraaleista  kuninkaanlinnaan. Välillä voi piipahtaa houkuttelevissa suklaapuodeissa tai tuoksuvissa vohvelikojuissa.

vohvelit2.jpg

Brysselissä kielet ja kulttuurit kohtaavat. Vaikka kaupunki on EU:n keskus ja NATO:n pääpaikka, niin siellä ei pärjää pelkällä englannin kielellä. Minulle oli yllätys, että esimerkiksi kaupunginmuseon opasteet ja useimpien tavaroiden tuoteselosteet ovat ainoastaan ranskan ja flaamin kielellä. Monipuolista kielitaitoa siis tarvitaan.

Matkamme eräs pääkohde oli Europarlamentti. Lasinen rakennus on vaikuttava jo ulkopuolelta, mutta 785-paikkainen istuntosali teki vielä suuremman vaikutuksen. Siellä 27 eri valtion mepit edustavat 492 miljoonaa Euroopan unionin kansalaista. Kielten ja kulttuurien sekamelska on melkoinen ja tulkkausjärjestelmä uskomaton. Tuntui mukavalta, että EU-parlamentin infopisteestä löytyi kaikki materiaali myös suomeksi.

europarlamentti.jpg

Infopisteessä jaettiin pikkuruista kirjasta, jonka nimi oli ”Perusoikeuteni Euroopan unionissa”. Kirja on Euroopan unionin kansalaisten perusoikeuskirja. Siinä todetaan mm. seuraavaa:

  • Ihmisarvo on loukkaamaton, sitä on kunnioitettava ja suojeltava.
  • Jokaisella on oikeus elämään.
  • Jokaisella on oikeus ruumiilliseen ja henkiseen koskemattomuuteen.
  • Jokaisella on oikeus henkilötietojensa suojaan.
  • Jokaisella on oikeus ajatuksen, omantunnon tai uskonnon vapauteen.

Me eurooppalaiset pidämme näitä oikeuksia usein itsestäänselvyytenä. Ne eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä läheskään kaikille tässä maailmassa. Niiden toteutuminen ei tietenkään ole ainoastaan Euroopan unionin ansiota, mutta perusoikeuskirjan merkitystä ei voi vähätellä. On tärkeää, että yhdessä määritellyt  perusoikeudet ohjaavat EU:n lainsäädäntöä.

Pian valitaan 13 Suomen edustajaa Euroopan parlamenttiin. Kiinnostus vaaleihin on hämmästyttävän vähäistä – niin puolueiden sisällä kuin ulkopuolella. Kuitenkin Euroopan parlamentissa päätetään monista meidän elämäämme ja arkeemme liittyvistä asioita. Ei ole ollenkaan samantekevää, millaisilla kyvyillä ja arvomaailmalla varustettu ihminen yhteisistä asioistamme on päättämässä. Tärkeää on myös tietää, mihin poliittiseen ryhmittymään oma edustaja europarlamentissa sijoittuu. Minun valintani on viisas nainen.

Jätä kommentti

css.php