Turvallisesti koulutielle

koululainen liikenteessa.jpg Uusi kouluvuosi on taas alkamassa. Tänä syksynä koulutiensä aloittaa 57 000 uutta ekaluokkalaista.  Koulun alkaminen on pienen ihmisen elämässä suuri tapaus ja niinpä monessa kodissa on jo laskettu päiviä. Reput ja penaalit on hankittu ja toivottavasti myös koulutie kuljettu moneen kertaan. Vaaran paikkoja ainakin kaupungissa riittää.

Joka vuosi koulumatkoilla kuolee kymmenkunta lasta ja loukkaantuu useita satoja. Jokainen näistä onnettomuuksista on suuri tragedia perheen elämässä ja jokainen niistä on liikaa. Suuri osa onnettomuuksista voitaisiin välttää, jos autoilijat kiinnittäisivät enemmän huomioita kevyen liikenteen kulkijoihin ja vähentäisivät nopeutta.

Ensimmäisten viikkojen aikana kouluissa opetellaan liikennesääntöjä, liikennemerkkejä ja harjoitellaan turvallista liikkumista koulutiellä. Uskon, että useimmat vanhemmat tekevät samaa kotona. Kuitenkin lapsen havaintokyky saattaa herpaantua hetkessä. Tielle vierinyt jalkapallo, ohi ajava mopo tai tien toisella puolella vilkuttava kaveri kiinnittävät pienen koululaisen kaiken huomion ja lapsi saattaa rynnätä suin päin auton eteen. Alaluokkalainen ei myöskään osaa arvioida lähestyvän ajoneuvon nopeutta, etäisyyttä ja jarrutusmatkaa.

Liian monen lapsen koulutien varrelta puuttuvat vielä liikennevalot, suojatiet tai hidasteet. Liian moni autoilija ajaa koulujen ja päiväkotien ohitse aamukiireessä, väsyneenä ja ajatuksissaan. Liian paljon tapahtuu ”vähältä piti”-tilanteita, myös tällä viikolla.

Jospa tekisimme yhdessä päätöksen, että lähdemme töihin vähän aikaisemmin, ajamme hitaammin ja kunnioitamme niin pieniä kuin suuria jalankulkijoita, samoin kuin pyöräilijöitä ja mopoilijoita – vaikka ajaisivatkin väärin.  Lapsen ja nuoren henki on kuitenkin tärkein.

2 kommenttia artikkeliin “Turvallisesti koulutielle”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Teija!
  Arvostan alansa ammattilaisia,
  sydäntäni lähinnä ovat tarhatädit ja opet,
  joiden käsissä on arvokkain pääomamme.
  Jaksamista teille kaikille
  ja Sinulle Teija vaativassa duunissasi!
  Pidellään kaasujalkaa..
  T. Riitta

 2. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Riitta!

  Kiitos lämpimistä sanoistasi! Kyllähän sitä jaksamista tarvitaan pienten energiapakkausten kanssa. Ja jaksamisen lisäksi ainakin viisautta, rakkautta, jämäkkyyttä ja kärsivällisyyttä.

  Hienoa, jos lupaat hellittää kaasujalkaa! Kunpa niin tekisi vähän useampikin. Aika ikävältä tuntui lukea tänään Kaupunkiuutisista, että vain joka neljäs kuski hidastaa vauhtia koulujen läheisyydessä ja nuorista kuskeista vain joka kymmenes. Betoniporsaitako pitäisi laittaa vahtimaan lasten koulutietä…?

  Mukavaa loppukesää!

  t. Teija

Jätä kommentti

css.php