Maahanmuuttajat – rikkaus vai riesa?

young-people-001.jpg

Tuoreen haastattelututkimuksen mukaan maahanmuuttajanuoret muuttaisivat mielellään pois Suomesta. Keskustelupalstojen kommentit uutiseen ovat innostuneen tyytyväisiä: hyvä kun muuttavat pois kuluttamasta meidän sosiaaliturvaamme ja valtaamasta työmarkkinoitamme! Joku lupaa tulla lentokentälle vilkuttamaan…

Reaktiot kuvaavat hyvin monien suomalaisten asennetta maahanmuuttajiin. Heidät koetaan tunkeilijoiksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Ei ihme, että koulutetut ja kielitaitoiset maahanmuuttajanuoret mieluummin suuntaavat katseen maihin, joissa heidän koulutustaan ja työpanostaan arvostetaan.

Maahanmuutto- ja pakolaiskysymys on tämän hetken kuuma peruna Suomessa. Tosiasia on, että ikääntyvä Suomi tarvitsee lisää työväkeä ja tekeviä käsiä. Valitettava tosiasia on kuitenkin myös se, että maahanmuuttajat ovat useassa maassa integroituneet huonosti yhteiskuntaan ja aiheuttaneet ongelmia. Moni Suomeen pyrkivä turvapaikanhakija on oikeasti kokenut vainoa, uhkaa ja sotaa omassa maassaan. Totta on sekin, että näin ei ole kaikkien kohdalla.

Emme kuitenkaan pääse mihinkään siitä, että nykyään ihmiset liikkuvat maasta toiseen. Maamme rajalle ei voi rakentaa muuria ja kirjoittaa kylttiä ”Pääsy kielletty, täällä asuvat vain vaaleaihoiset hämäläiset, pohjalaiset ja savolaiset!”  Suomeen on muuttanut ja tulee jatkossakin muuttamaan ihmisiä, jotka eivät näytä Elovena-tytöiltä. Keskellämme on jo toisen polven maahanmuuttaja, jotka ovat syntyneet Suomessa, puhuvat suomea ja joiden kotimaa on Suomi – mutta jotka edelleen näyttävät erilaisilta. Joutuvatko he koko ikänsä kuulemaan olevansa maahanmuuttajia?  Eikö olisi jo aika ajatella, että Suomi-neitokin voi värjätä hiuksiaan ja vaihtaa välillä vaatteitaan…?

Meistä itsestämme riippuu, tuleeko maahanmuuttajista rikkaus vai riesa.  Suomeen tulijat tarvitsevat alkuvaiheessa paljon tukea, opetusta kielestä ja kulttuurista, työn tekemisestä ja suomalaisuudesta. Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia hyvästä kotouttamispolitiikasta. Yhteiskunta ei voi kuitenkaan olla ystävä, naapuri, koulukaveri, työtoveri, kylään kutsuja, ihminen. Se on meidän tehtävämme.

22 kommenttia artikkeliin “Maahanmuuttajat – rikkaus vai riesa?”
 1. Jaan Torukkas sanoo:

  No nyt tässä voisimme tarkastella, että miten somalialaiset ovat tuosta peruskoulusta; tahi paremminkin sanottuna kansakoulusta eteenpäin ryhdistäyneet? Nyt tilastojen mukaan eivät oikeastaan mitenkään? Paha se on lantamajasta tänne kerrostalojen kulttuuriin päästäkään.

  Vaan tosiasiahan on, että vaikka Teija ja Kankaanpään Toini tässä niin Somalian kavereita niin Suomeen kapuloivatkin, niin vallan paha heitä somalialaisia meidän keskuuteemme hyviksi porukoiksi ottaa on?

  Eli minun takuuvarma mielipiteeni on, että varsin hyvä malli on heidän oma-aloitteellinen hakeutuminen on takaisin Somaliaan ja muuallekin sinne Afrikkaan. Tätähän varsin kommentoin myös pääministeri Vanhasen faijan tutkimus, että somalialaisista ei niin kovin ole meidän suomalaisten korvaajia, jos siis funtsaamisasioista työrupeama tulee?

 2. lukemisiin sanoo:

  Toivoisin, Teija, että sinulla olisi aikaa lukea professori Timo Vihavaisen kirja Länsimaiden tuho. Itse olen juuri sitä lukemassa, hitaasti ja harkiten.

  Kirjasta on keskustelupuolella kirjoitettu jo paljonkin. Esimerkiksi eilen siellä oli Hämeen Sanomain kolumnistin pakina asiasta, jota kommentoitiin.

  Kun/jos sinulla on aikaa lukea kirja, niin sen jälkeen kuulisin mielelläni, millaisia ajatuksia se sinussa herätti. Muuttuiko mielipiteesi piiruakaan ja jos, niin mihin suuntaan?

 3. lukemisiin sanoo:

  Tuon edellä mainitsemani ketjun nimi on ”Pieneen maahan mahtuu yksi totuus” ja sen toimituksen artikkelin kirjoittaja on Hanna Anttila-Andersson,
  jotta olisi helpompi löytää.

 4. Hyygen sanoo:

  ”Ei ihme, että koulutetut ja kielitaitoiset maahanmuuttajanuoret mieluummin suuntaavat katseen maihin, joissa heidän koulutustaan ja työpanostaan arvostetaan.”

  Tämä on täyttä höpöä, kyllä täällä siirtolaisia arvostetaan. Siis niitä jotka tulevat töitä tekemään. Aivan sama mistä tulevat. Taas sosiaalipummeja, joita turvapaikanhakijoiksikin kutsutaan, ei täällä hirveästi arvosteta. Mistäköhän moinen johtuu? Jokainen näistä sosiaalipummeista maksaa yhteiskunnalle siis veroja maksaville 50 000 euroa vuodessa. Mielestäni Teijan ja muiden humanitäärien pitäisi maksaa näiden kulut, eikä kaikkien kollektiivisesti.

  Mielestäni alla olevassa linkissä kuvattu maahanmuutto on sitä ainoaa oikeaa, kaikki humanitäärinen pelleily voidaan lopettaa tai ainakin maksattaa sitä haluavilla.

  MTV3 Katsomo • Filippiiniläiset hoitajat suomen kielen opissa (9.6.)
  Filippiineiltä palkattaville sairaanhoitajille opetetaan suomea kotimaassaan.
  http://www.mtv3nettitv.fi/?progId=15659

 5. lukemisiin sanoo:

  Kiitos, Hyygen! Katsoin suosittamasi ohjelman ja kerrankin voin olla jonkun kanssa täsmälleen samaa mieltä.

  Joskus tuonovuosina kuulin sattumalta radiosta ohjelman, jossa haastateltiin jossain Itä-Suomessa vanhustenhoitolaitoksessa työskentelevää, Petroskoin tienoilta kotoisin olevaa hoitajaa. Hän puhui hyvää suomea. Jäi erityisesti mieleen, miten hän kummasteli ja pahoitteli suomalaista kulttuuria, missä hoitotyössäkin vanhuksiin suhtaudutaan hyvin välinpitämätömästi, suorastaan penseästi. Häm sanoi, että heidän maassaan jo perusasenne vanhuksiin on aivan erilainen, heitä kunnioitetaan ja arvostetaan ja hoitotyökin on sen mukaista.

  Silloin ajattelin, että kaikki suomen vanhustenhoitajat tulisi tuoda maahan Petroskoista. Voi olla, että asenne vanhuksiin on muuallakin Venäjällä samanlainen.

  Huom! Mikään venäjäfani en ole, mutta vanhusfani olen, itsekin kun olen jo vanhus.

 6. veronmaksaja sanoo:

  Kuka torppasi mamu-keskustelun?

  http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Kolumnit/Kuka-torppasi-mamu-keskustelun

  Kuka torppasi mamu-keskustelun?

  14.10.2009 15:25

  Maahanmuuttajista käyty keskustelu vaiettiin kuoliaaksi, kun professori Timo Vihavaisen mielestä maahanmuutosta ja mamuista voivat keskustella muutkin kuin rasistit ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho, joka tuomittiin sakkoihin lausunnoistaan.

  Maahanmuuttoministeri Astrid Thors tai kukaan muukaan ei ole kumonnut faktoja, joiden mukaan pakolaisperäinen maahanmuutto on aiheuttanut kaikissa länsimaissa mittavia sosiaalisia ja kulttuurisia ongelmia, joiden maksumiehinä on alkuperäisväestö. Pakolaiset ja maahanmuutto on kielletty aihe kuten Neuvostoliitto ja taistolaisuus.

  Sosiaaliministeriön tarkastajan mukaan Suomessa lähes kaksi tuhatta tienaa kuukausipalkkansa maahanmuutolla. He auttavat pakolaisia maahan, hankkivat heille asuntoja, opetusta, ilmaista ruokaa ja toimentulotukea, järjestävät maahanmuuttajien sukulaisia Suomeen ja estävät maasta karkotettujen karkotuksia.

  Muun muassa Punainen risti työllistää pakolaiskeskuksissaan yhä uusia maahanmuuttotyöläisiä, joiden toimeentulo on kokonaan kiinni pakolaisvirran kasvusta?

  Helsingin väestöstä on jo yli 10 prosenttia maahanmuuttajia ja heidän osuutensa kasvaa. Tämä lisää sosiaaliturva-, asumis-, opetus- ja terveydenhoitokuluja. Enemmistö maahanmuuttajista on työttöminä, joten heidän työstään ei kerry eläkerahoja, joilla lisääntyvää maahanmuuttoa yleisesti perustellaan. Aihe on kytköksissä keskusteluun pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä. Helsinki haluaa jakaa maahanmuuton kustannukset muille ja levittää turvapaikan saaneiden enemmistön muualle kuin pääkaupunkiin.

  Sosiaaliministeriön tarkastajan mukaan maahanmuuttajat lähettävät jopa 40 prosenttia kunnilta saamistaan ruoka- ja vaaterahoista kotimaahan sukulaistensa elättämiseksi. Rahattomat maahanmuuttajat eivät kykene kohentamaan elintasoaan ja kotoutumaan kalliiseen Suomeen. Työttömyysperäinen maahanmuutto kukoistaa.

  A.–P. Pietilä

  a-p.pietila@lehtiyhtyma.fi

 7. veronmaksaja sanoo:

  Tarkennuksena, ylläolevan on siis lainaus tuosta Helsingin Uutisten kirjoituksesta. Mitähän Teija-Täti mahtaa tästä sanoa, vai meneekö yli hilseen?
  Kaikki maahanmuuttajathan ovat korkeasti koulutettuja, varsinkin nämä Afrikan
  sarvesta tulleet. Sen takia he haluavat korkeaa elintasoa ja korkeita sosiaalitukia jo valmiiksi.

 8. Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys!

  Kiitos kaikista kommenteista! Jos blogini luki ajatuksella, niin huomasi kyllä, että en suinkaan ole maahanmuuton kritiikitön kannattaja. On totta, että maahanmuutto aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja haasteita yhteiskunnalle. Yritän ehtiä lukemaan professori Timo Vihavaisen kirjan. Uskon, että monet asiat joista hän kirjoittaa, ovat aivan totta.

  Asioilla on kuitenkin aina monta puolta. ”Lukemisiin” kertoo petroskoilaisesta vanhustenhoitajasta, jonka suhtautuminen vanhuksiin on esimerkillisen kunnioittava ja arvostava. Samanlainen asenne vanhuksiin on myös Aasian ja Afrikan maista tulevilla maahanmuuttajilla. Hämeenlinnan Voutilakeskuksessa työskentelee intialainen Ranji, jonka suhtautumisesta vanhuksiin saisivat monet suomalaiset ottaa oppia. Uskon, että maahanmuuttajilla on oikeasti myös annettavaa ja opetettavaa meille suomalaisille.

  Katselin MTV-katsomon videoklipin, joka kertoi filippiiniläisten sairaanhoitajien valmistautumisesta Suomeen muuttoon ja kielenopiskelusta jo omassa maassaan. On hienoa, jos saamme tällaista valmiiksi koulutettua työvoimaa Suomeen. Tällaisia maahanmuuttajia varmasti jokainen maa on valmis ottamaan vastaan. Emme voi kuitenkaan kokonaan sulkea rajojamme niiltäkään, jotka ovat avun tarpeessa.

  Suomen maahanmuuttopolitiikassa on varmasti parantamisen varaa monessa suhteessa. Turvapaikanhakijoiden tutkintaprosessin tulee nopeutua ja periaatteiden selkeytyä. Ennen kaikkea tulee pitää huolta maahan jäävien kotouttamisprosessista. Kielitaito ja koulutus on avain työelämään Suomessa. Olen varma, että suurin osa turvapaikanhakijoinakin Suomeen tulevista haluaisi tehdä työtä ja elättää itsensä – ja löytää myös ystäviä suomalaisista.

  Keskusteluissa on nostettu esiin islamilaisuuden kasvavan vaikutuksen pelko Suomessa. Pelko on ehkä aiheellinen, elleivät suomalaiset opi arvostamaan omaa kristillistä uskoaan ja kulttuuriperintöään. Arvotyhjiöillä kun on aina tapana täyttyä. Siitä ei voi syyllistää islamilaisia, joille oma usko on tärkeä.

  Suomalaisen sananlaskun myötä hyvää yötä:
  ”Tunne oma arvosi, anna arvo toisellekin!”

  t. Teija

 9. ihan oikeasti sanoo:

  Herätkää Ruususen unesta, josta ei saa puhua leimautumatta rasistiksi. Vasta professoritason miestä kuunnellaan asiasta , jonka kaikki tietävät. RIESA on oikea sana.

 10. Väinö L. sanoo:

  Ihan nyt paria kohtaa jos kommentoisi (ettei mene koko ilta):

  ”Tosiasia on, että ikääntyvä Suomi tarvitsee lisää työväkeä ja tekeviä käsiä.”

  Tosiasia??? Totuus on, että Suomessa ei tule pulaa työttömistä tällä vuosisadalla. Teollisuuden työpaikat karkaavat halpamaihin, eikä korvaavaa teollisuutta synny. Työttömien armeija on ja pysyy Suomessa. Jos joillain aloilla ilmenee työvoimapulaa, niin kielitaitoisia kouluja käyneitä ihmisiä on niihin helpompi kouluttaa kuin luku-, kirjoitus- ja kielitaidottomia. Ja pari faktaa jätän sanomatta, ettei rasistiksi tarvitse haukkua.

  ”Eikö olisi jo aika ajatella, että Suomi-neitokin voi värjätä hiuksiaan ja vaihtaa välillä vaatteitaan…?”

  Eli burkha niskaan ja sukulaismies saattelemaan kauppamatkalle? Tämänsuuntaisiahan ehdoteltiinkin jo Lappeenrannan yliopistolla joukkoraiskauksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

  ”Meistä itsestämme riippuu, tuleeko maahanmuuttajista rikkaus vai riesa. Suomeen tulijat tarvitsevat alkuvaiheessa paljon tukea, opetusta kielestä ja kulttuurista, työn tekemisestä ja suomalaisuudesta.”

  Ei se riipu meistä. Siihen ei riitä mitkään maailman rahat eikä toimenpiteet, jotta nykyisellä politiikalla maahanmuuttajista ei tulisi riesa.

 11. rasisti sanoo:

  Kiitos, Väinö L., järjen ääni.

  Olen suuresti ihmetellyt, mihin ihmiset kuvittelvat tämän työttömien armeijamme katoavan:

  -kuolevat kaikki nälkään
  -muuttavat pois maasta
  -alkavat itsenäisiksi yrittäjiksi
  -pääsevät eläkeputkeen

  Vai mihin? Ja miten?

  Minkä väriset ja miten laajat silmälaput täytyy olla ihmisellä, joka ihan kirkkain otsin selittää, että täällä tarvitaan yhä enemmän ja enemmän maahanmuttajia, kun työvoimapula on niin valtava?

 12. Teija Arvidsson sanoo:

  Työvoiman ylitarjontaa on varmasti tulevaisuudessakin joillain aloilla, mutta esimerkiksi siivousalalle tai sairaala-apulaiseksi ei ole tunkua.

  Kuntien eläkevakuutuksen uusimman ennusteen mukaan seuraavan 10 vuoden kuluessa noin 166 000 kuntatyöntekijää siirtyy eläkkeelle. Tämä on kolmasosa kaikista työeläkevakuutetuista kunta-alan työntekijöistä. Seuraavan 20 vuoden kuluttua yli 60 % nykyisistä kuntatyöntekijöistä on eläkkeellä.

  Joissain ammattiryhmissä eläköityminen on vieläkin nopeampaa. Siivoojista yli puolet siirtyy eläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana. Myös sairaala- ja hoitoapulaisista sekä kodinhoitajista ja kotiavustajista jää eläkkeelle lähes puolet.

  Jonkun täytyy tulevaisuudessakin tehdä nämäkin työt. En tiedä, kiinnostavatko ne suomalaista nykynuorisoa…

 13. rasisti sanoo:

  Ja mitä tekevät kaikki suomalaiset 10 tai 20 vuoden kuluttua? Lepäävät laakereillaan, vai? Ja kuka ne kaikki laiskimukset elättäisi? Ei mene tähän himaan tällä syömisellä.

 14. Irma Taavela sanoo:

  Hyvä Teija!

  Olet uskaltanut ottaa tämän asian esille ja vieläpä Hämeessä jossa on onnistuttu olemaan pitkälti tarkkailijana maahanmuuttajiin liittyvissä asioissa. Suhtautumisesta maahanmuuttajiin olen samaa mieltä, että voimme itse vaikuttaa siihen miten hyvin kotoutuvat maahamme.

  Pakolaispolitiikkaa voidaan varmasti hoitaa toisin ja sitä todella syytä kehittää sekä lisätä meidän kakkien tietämystä asian tiimoilta.
  Näkisin, että rikkaampien maiden kannattaa kuitenkin kantaa kortensa kekoon näiden pääasiassa Afrikan maiden hyvinvointiin, varsinkin kun osa korkeasta elintasostamme on valitettavasti ansaittu / ansaitaan edelleen ”riistämällä” näitä valtioita ja niiden ihmisiä.

  Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu pakolaisten määrän nousevan samassa suhteessa kehitysyhteistyörahojen vähentämisen kanssa. Afrikassa asuu sen verran paljon ihmisiä, etten minä ainakaan halua nähdä mitä tapahtuisi kun oikein isot massat ihmisiä olisi pakoitettu lähtemään ”evakkoon”.
  Kehitysyhteistyörahoja on nyt ympäri maailmaa Suomi mukaan lukien leikattu ja pakolaisten määrä on sitä mukaa kasvanut, ei olisi kannattanut.

  No joka tapauksessa vastustan kaikenlaista rasismia, myös maahanmuuttajiin liittyvää – mikäli en sanoisi mitään, olisi se minusta sama kuin hyväksyisin asian.

 15. Teija Arvidsson sanoo:

  Kiitos Irma kommentistasi! On merkittävä havainto, että pakolaisten määrä on noussut samassa suhteessa kehitysyhteistyörahojen vähentämisen kanssa. Olisi tärkeää auttaa varsinkin Afrikan maita pääsemään omille jaloilleen.

  Tiedän, että varsinkin monet lähetys- ja kehitystyöjärjestöt tekevät merkittävää ruohonjuuritason työtä pienellä budjetilla. Suomen valtio on tukenut kiitettävästi esimerkiksi lähetysjärjestö Fida Internetionalin kehitysyhteistyöprojekteja. Vähällä rahalla on saatu paljon aikaan. http://www.fida.info/fi/tyomme/kehitysyhteistyo/hankkeet/?id=196

  On kuitenkin maita, joista ihmisoikeudet puuttuvat kokonaan ja jotka eivät ota vastaan edes avustustyöntekijöitä. Kansalaisen henki ei ole minkään arvoinen. Silloin on oltava oikeus muuttaa pois ja etsiä turvapaikkaa jostain toisesta maasta.

  Suurin osa Suomeen saapuvista pakolaisista haluaisi varmasti mieluiten asua omassa maassaan. Osa palaa takaisin, mutta osa jää pysyvästi Suomeen. On järkyttävää, jos kotimaassaan vainottu ihminen joutuu kokemaan vainoa myös täällä.

 16. Väinö L. sanoo:

  Teija Arvidsson kommentoi:
  ”Työvoiman ylitarjontaa on varmasti tulevaisuudessakin joillain aloilla, mutta esimerkiksi siivousalalle tai sairaala-apulaiseksi ei ole tunkua.”

  Niin, näytäpä muutama paikka, jossa ei ole löydetty siivoojaa tai sairaala-apulaista ja paikka on täyttämättä useamman kuukauden. Tulevina vuosikymmeninä rahat ovat vielä tiukemmalla kuin nyt, ja sosiaaliturva heikkenee. Kasvava työttömien määrä joutuu yhä kurjempaan asemaan ja jopa nämä aliarvostetut ja orjapalkkaiset työt ovat entistä kysytympiä.

  Ja tuo ylläoleva pätee myös loppuosaan jutustasi.

  Ja vaikka tämä uskosi työvoimapulasta joskus kävisi toteen, niin 90% mamuista ei tule ikinä töitä tekemään.

  Irma Taavela kommentoi:

  ”Suhtautumisesta maahanmuuttajiin olen samaa mieltä, että voimme itse vaikuttaa siihen miten hyvin kotoutuvat maahamme.”

  Jos rakennamme moskeijan joka kortteliin, määräämme naiset kulkemaan säkeissä, alamme tunnustaa islamin uskoa, muutamme maamme kalifikaatiksi, niin he SAATTAVAT kotoutua. Eli käytännössä saamme kokea saman kuin Ruotsi, Tanska, Norja, Ranska ym.

  ”Pakolaispolitiikkaa voidaan varmasti hoitaa toisin ja sitä todella syytä kehittää sekä lisätä meidän kakkien tietämystä asian tiimoilta.”

  Todellakin. 5-6 nettilehdessä olleiden gallupien perusteella 90-95% suomalaisista tietää tarpeeksi mamuista. Vielä kun lopuille naiveille, tietämättömille, totuuden kieltäjille saataisiin tieto perille niin hyvä olisi.

  ”Näkisin, että rikkaampien maiden kannattaa kuitenkin kantaa kortensa kekoon näiden pääasiassa Afrikan maiden hyvinvointiin, varsinkin kun osa korkeasta elintasostamme on valitettavasti ansaittu / ansaitaan edelleen ”riistämällä” näitä valtioita ja niiden ihmisiä.”

  Vuosikymmenet sinne on roudattu rahaa, lääkkeitä, ruokaa. Se aiheuttaa vain sotia siitä kuka on vallassa ja saa tuet itselleen. Kun sinne vietäisiin kuokkia, kaivonrenkaita, sieminiä ym, niin ehkä sodat loppuisivat ja porukka alkaisi keskittyä enemmän oikeisiin asioihin.

  ”Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu pakolaisten määrän nousevan samassa suhteessa kehitysyhteistyörahojen vähentämisen kanssa.”

  Nyt on pakko vaatia linkkiä. Näitä nettihuhuja on tuhansia, mutta kukaan ei pysty todistamaan näitä.

  ”No joka tapauksessa vastustan kaikenlaista rasismia, myös maahanmuuttajiin liittyvää – mikäli en sanoisi mitään, olisi se minusta sama kuin hyväksyisin asian.”

  Eikö tuo ’rasismi’ ala olla jo kulunut fraasi? Olen asunut ulkomailla pari vuotta, Ja siellä minulla oli mm hyvinä ystävinä mm espanjalaisia ja chileläisiä. Täällä Suomessa on ollut iranilainen ja usalainen professori opettajina ja kanadalainen, itävaltalainen, usalaisia, italialainen, espanjalainen, venäläisiä ym opiskelukavereina ja kiinalaisia, intialaisia, espanjalaisia työtkavereina. Ja ihan kuin suomalaisissakin, niin suurin osa oli ihan mukavaa porukkaa. Joukkoon mahtui tietysti laiskoja, vähemmän fiksuja ja jopa yksi varas ja valehtelija. Niinkuin suomalaisten joukkoonkin. En mitenkään koe itseäni ulkomaalaisvastaiseksi, mutta kuulen jatkuvasti olevani rasisti, ulkomaalaisvastainen, natsi, fasisti, tietämätön, köyhä, syrjäytynyt, alkoholisoitunut, peräkammaripoika, jne. Ja vain sen takia, että suhtaudun kriittisesti nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan.

 17. Teija Arvidsson sanoo:

  Hyvä Väinö L.,

  Mukava kuulla, että Sinulla on ollut myös hyviä kokemuksia ulkomaalaisista opiskelu- ja työkavereista Suomessa. Joukkoon mahtuu varmasti monenlaista porukkaa, kuten myös suomalaisten joukkoon. Minä olen ollut töissä kahdeksan vuotta Euroopan ulkopuolella. Siellä näin, että meillä suomalaisilla olisi monessa asiassa paljon opittavaa muista kulttuureista.

  Olen kirjoittanut omia ajatuksiani tässä blogissa ja sen kommenteissa jo moneen kertaan, joten en toista samoja asioita enää uudelleen. Sinulla on oikeus mielipiteisiisi, mutta niin on minullakin. Siitä olemme kuitenkin samaa mieltä, että terve kriittisyys on aina paikallaan. Moni asia voidaan hoitaa paremmin, myös maahanmuuttopolitiikassa.

 18. peräkammarintyttö sanoo:

  Kiitos, Väinö L., tekstisi piristi minua huomattavasti. Antoi uskoa siihen, että ajattelemisen taitoakin on jäljellä.

 19. mohammad sanoo:

  Teija sanoo:
  ”Minä olen ollut töissä kahdeksan vuotta Euroopan ulkopuolella. Siellä näin, että meillä suomalaisilla olisi monessa asiassa paljon opittavaa muista kulttuureista.”

  Jaahas. Mikähän maa oli kyseessä?

  Turvapaikanhakijoista suurin osa tulee teokraattisista islamilaisista valtioista kuten Somalia, Irak ja Afganistan. Voisimmeko oppia näistä kulttuureista esimerkiksi sovittelua vai jotain muuta? Minkälainen voimavara Suomelle on saada somalialaisia, irakilaisia tai afganistanilaisia ”huippuosaajia”?

  Jos et tarkoittanut edellä mainittuja tai muita Lähi-idän ja Afrikan Moolokin kidan maita, niin saatan olla väitteestäsi samaa mieltä. Ongelma vain on se, että länsimaisista valtioista todelliset huippuosaajat (en tarkoita nyt thorssilaisia huippuosaajia) eivät tule Suomeen, koska täällä on korkea veroprosentti. Sen sijaan Suomi houkuttelee ihmisiä, jotka pääsevät veronmaksajien kustannuksella nauttimaan ikuisesta sosiaalietuuksien sadekaudesta pelkästään värittämällä katukuvaa ja kannattelemalla asematunneleiden seiniä.

  Minäkin toivotan kaikki sellaiset ihmiset tervetulleiksi Suomeen, joilla on jotakin hyödyllistä annettavaa suomalaiselle yhteiskunnalla, riippumatta ihonväristä, uskonnnosta tai muusta näihin verrattavissa olevasta muuttujasta.

 20. ari rinkinen sanoo:

  tosi asiaa somaleista .suomessa asuvista somali naisista liki puolet on yksinhuoltajiajia johtuen moniavioisuudesta.HS 19.11 voimme vain arvailla sitä kansan määrää mikä seuraa vaikkapa kymmenen vaimon lähettämästä ankkurilapsista.Vaimojen määrä on vaurauden merkki.Ei siellä köyhällä risumajan perheellä ole varaa lentolippuun.

 21. Väinö L. sanoo:

  Teija Arvidsson kommentoi:
  ”Työvoiman ylitarjontaa on varmasti tulevaisuudessakin joillain aloilla, mutta esimerkiksi siivousalalle tai sairaala-apulaiseksi ei ole tunkua.”

  Väinö L. kommentoi:
  ”Niin, näytäpä muutama paikka, jossa ei ole löydetty siivoojaa tai sairaala-apulaista ja paikka on täyttämättä useamman kuukauden. Tulevina vuosikymmeninä rahat ovat vielä tiukemmalla kuin nyt, ja sosiaaliturva heikkenee. Kasvava työttömien määrä joutuu yhä kurjempaan asemaan ja jopa nämä aliarvostetut ja orjapalkkaiset työt ovat entistä kysytympiä.”

  Tämäpä kävi tosi nopeasti. Ei tarvinnut odottaa edes vuosia, vain 2kk.

  ”Siivousfirmoille tulvii työhakemuksia
  Maanantai 21.12.2009 klo 03.44

  Siivoukseen löytyy nykyisin hyvin työntekijöitä. Suurimpiin siivousfirmoihin pyrkii paljon ihmisiä, jotka eivät ole löytäneet oman alansa työtä.
  Siivooja ansaitsee keskimäärin 1 600 euroa kuussa, kerrotaan Elinkeinoelämän keskusliitosta.

  – Kaikki paikat tulevat täytetyiksi. Ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, kertoo rekrytoinnin esimies Maria Dahlberg ISS Palveluista.

  ISS on saanut vuodessa 50 000 työhakemusta pelkästään netin kautta. ”

  Että se siitä osaavien käsien tarpeesta.

 22. mika mikander sanoo:

  Rikkaus vai riesa helppo vastata kun asuu TURUN VARISSUOLLA jossa väestöstä on yli 34 prosenttia ulkomaalaisia ja kouluikäisistä jopa 80prosenttia on ulkomaalaisia niin riesaksihan ne väistämättä muodostuvat. räikeät kulttuurierot näkyvät jokapäiväisessä elämässä. työvoimaksi heitä ei voi kutsua jos kymmenhenkisestä perheestä yhdestä tulee linja-auton kuljettaja. Rikkaudesta on turha mainita maahanmuuttajien yhteydessä. pikemminkin vitsauksena. Astrid THORS ja muut päättäjät voisivat ottaa naapuriinsa asumaan tuhansia pakolaisia niin huomaisivat mitä se arki on, yhtä helvettiä. Ja miksi heitä asutetaan samoille alueille niin järjettömästi,heidän kotoutuminen tähän maahan ei tule onnistumaan tuollaisella asuttamis-politiikalla vaan pikemminkin RINKKEBY toistuu suomessa.

Jätä kommentti

css.php