Adventin ajatuksia

adventtikynttilät.jpg Ensimmäisestä adventista alkaa jouluun valmistautuminen. Latinankielinen sanonta adventus Domini, Herran tuleminen, tarkoittaa Kristuksen syntymistä ihmisten keskelle. Adventti on suomalaisessa juhlaperinteessä vuosi vuodelta yhä tärkeämpi juhla. Ensimmäisen adventin Hoosianna -jumalanpalvelukset ja kolmannen adventin Kauneimmat Joululaulut täyttävät kirkot ääriään myöten.

Adventti korostaa uuden alkamista ja siksi uusi kirkkovuosi alkaa adventista. Uutta ei tarvita vain kaupungin palvelurakenteissa, vaan myös meidän omassa elämässämme. Adventin tehtävä on rohkaista meitä uuteen alkuun.

Adventin aika merkitsee monelle yhä lisääntyvää kiirettä: siivoamista, leipomista, lahjojen hankkimista, korttien kirjoittamista, läheisten ja kaukaisten muistamista. Adventin hengelliseen olemukseen sisältyvä paasto haastaa meitä kuitenkin luopumaan turhasta ja keskittymään olennaiseen. Tärkeimmät asiat jäävät usein kaiken tärkeän varjoon. Adventin violetti väri kertoo adventinaikaan kuuluvasta katumuksesta ja parannuksesta. Siihen lienee aihetta itse kullakin.

Adventin valo taistelee ympäröivää pimeyttä vastaan. Samaan aikaan kun luonnossa valo vähenee, adventin valot lisääntyvät. Synkän syksyn ja synkkien talousuutisten keskellä saamme odottaa joulun sanomaa, joka on tänään ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.”

Sitä Valoa kohti saamme pimeyden keskellä vaeltaa.

Jätä kommentti

css.php