Joulumuistoja Thaimaasta

Mieleenpainuvimmat  joulumuistoni liittyvät Thaimaahan, jossa olen viettänyt kahdeksan joulua elämästäni. Vaikka maassa ei ollut lunta eikä järvi jäässä, eikä pääskykään pitkän matkan päässä, niin lämmin henkäys kävi kesäsäässä ja toi joulun tropiikkiin asti.

Bangkokin suomalaisten joulu alkaa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudesta, jonka luterilainen kirkko järjestää aina ensimmäisenä adventtina. Tapahtuma kokoaa yhteen suomalaisväestön Aurinkomatkojen oppaista ja suomalaiskoulun opettajista suurlähettilääseen saakka. Yhdessä lauletaan tippa silmässä rakkaita joululauluja ja mielet valtaa hetkeksi haikeus.

Joulu 1 pieni.jpg

Joulukuun alussa Bangkokin keskusta puhkeaa upeaan juhlavalaistukseen. Thaimaan kuninkaan syntymäpäivää vietetään 5.12. ja sen kunniaksi pääkadut ovat valo- ja kukkamerenä. Suomalaisten on hauska ajatella, että koko komeus juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää.  Joulua ja uutta vuotta kohden mentäessä valot vain lisääntyvät.

Thaimaan suomalaisella koululla jouluvalmistelut alkoivat varhain. Askarreltiin enkeleitä ja tonttuja, harjoiteltiin jouluohjelmia ja valmistauduttiin koulun joulujuhlaan. Juhlat pidettiin usein ulkona pihamaalla, ja pimeässä illassa kynttilät ja joululaulut levittivät lämmintä tunnelmaa myös uteliaaseen naapurustoon. Vihreälle nurmelle oli paimenten hyvä sytyttää nuotionsa, ja palmujen välistä loisti joulun tähti yhtä kirkkaasti kuin silloin ensimmäisenä jouluna.

Joulu 2 keskikoko.jpg

Joulunpyhät vietin yleensä Siaminlahden  rannalla Huahinissa, jossa sijaitsee lähettien lomakoti. Aattoillan kansainvälisen ohjelman jälkeen me suomalaiset lähdimme usein kävelemään meren rannalle. Suuren tähtitaivaan alla lauloimme suomalaisia joululauluja aaltojen säestyksellä. Jostain syystä Sylvian joululaulu kosketti aivan erityisesti: ”Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sä siunaa se maa muistojen…”

Joulun tähdet tuikkivat yhtä kirkkaasti niin Thaimaassa kuin täällä Suomessa. Ne tuikkivat ilman meidän ansiotamme ja vaivannäköämme. Joulun sanoma on yhtä ajankohtainen tänään meille kuin kerran paimenille:  ”Teille on syntynyt Vapahtaja!”  Siinä on aihetta joulun iloon.

Joulu 6 pieni.jpg

Hyvää Joulua kaikille ja
siunausta Uuteen Vuoteen 2010!

Jätä kommentti

css.php