Tekoja tarvitaan

tekoja ihmisarvon puolesta.gif Uusi vuosi alkoi lohduttomilla uutisilla Haitin maanjäristyksestä. Katastrofi iski rutiköyhään maahan, joka ei olisi tarvinnut enää yhtään lisää ongelmia. Maanjäristys tällaisessa maassa saa aikaan järkyttävät mittasuhteet.

Haitin tasavalta on noin yhdeksän miljoonan asukkaan valtio Karibianmerellä.  Haitia vaivaavat muun muassa ruokapula, rikollisuus, puutteellinen koulujärjestelmä ja olematon terveydenhoito. Korruptio, diktatuuri ja luonnonkatastrofit ovat tuhonneet maan talouden. Tällaista tragediaa Haiti ei kuitenkaan ennen ole kokenut. Jopa kolmasosa maan väestöstä on välittömän avun tarpeessa menetettyään kotinsa ja kaiken omaisuutensa.

Jokainen suuronnettomuus osoittaa, että lähimmäisyyttä ja auttamisen halua on vielä jäljellä. Apua voi antaa useiden eri järjestöjen kautta. Kuluvalla viikolla SPR suorittaa lipaskeräyksen täällä Hämeenlinnassa. Avun tarve Haitissa ei lopu maanjäristyksen jälkien korjaamiseen. Maa tarvitsee ohjausta, tukea ja apua vielä vuosien, kenties vuosikymmenten ajan.

Haiti on kovin kaukana Suomesta, eikä onnettomuudessa kuollut tai loukkaantunut yhtään suomalaista. Sen takia katastrofi ei ehkä kosketa meitä yhtä läheltä kuin Aasian tsunamionnettomuus viisi vuotta sitten. Kuitenkin myös jokainen haitilainen on arvokas ihminen, jonkun omainen, jollekin tärkeä. Inhimillisyys kutsuu meitä auttamaan. Nyt.

2 kommenttia artikkeliin “Tekoja tarvitaan”
  1. Hyviä asioita kirjoitat, Teija. Pelkkä raha ei tietenkään ratkaise, sillä rikollisuus nostaa päätään hädän keskellä. Mutta ilman rahaa on hyvin vähän, mitä tehdä apua tarvitsevien hyväksi.

    Susanna

  2. Teija Arvidsson sanoo:

    On totta, että avun toimittaminen lentokentältä eteenpäin on tällä hetkellä iso haaste. Rikollisuus ei ole uutta Haitissa, ja sekasortoinen ja epätoivoinen tilanne lisää sitä entisestään. Apua kuitenkin tarvitaan, eikä ilman rahaa voi tehdä mitään. Joten ei auta muu kuin hyväksyä se, että osa avustustavaroista häviää matkalla. Mutta mitä enemmän ruokaa ja lääkkeitä saapuu, sitä suurempi osa kuitenkin tavoittaa kärsivät ihmiset.

    Teija

Jätä kommentti

css.php