Lakialoite lasten puolesta

Sexual exploitation of children.jpg  Päivi Räsänen jätti eilen lakialoitteen, jossa ehdotetaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusten tiukentamista. Toivon todella, että lakialoite menee läpi ja saa laajan kannatuksen eri puolueryhmissä. On korkea aika tiukentaa yleistä oikeustajua vastaan olevaa hämmästyttävän lievää ja epäyhtenäistä lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten lainsäädäntöä. Rikoksentekijä selviää usein vain sakoilla. Ehdollinen on selvästi yleisin rangaistus ja vankilatuomioita annetaan harvoin.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ja useat oikeusoppineet  pitävät lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettavia rangaistuksia liian lievinä. Myös yleinen oikeustaju puoltaa ankarampia rangaistuksia. On järkyttävää lukea tuomioiden perusteista, että ”käytetty väkivalta oli verrattain lievää”. Rangaistus on aina viesti rikoksen vakavuudesta ja tekijän syyllisyydestä. Oikeudenmukaisella ja tarpeeksi ankaralla tuomiolla on tärkeä merkitys myös uhrin toipumiselle, sillä usein lapsi kokee itse olevansa syyllinen ja vastuussa tapahtumista.

Lakialoitteessa esitetään rangaistusten koventamista siten, että lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä säädettävä minimirangaistus olisi yksi vuosi vankeutta. Lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettava minimirangaistus olisi kaksi vuotta vankeutta.

Sosiaalisen median avulla seksuaalisesti kieroutuneiden aikuisten turhan helppo saada yhteys kotona yksin oleviin lapsiin. Samalla kun lainsäädäntöä tiukennetaan, on syytä tehostaa myös nettikasvatusta ja vanhempien valvontaa siinä, mitä lapset vapaa-ajallaan tekevät.

Jätä kommentti

css.php