Terveys on kultaakin kalliimpi

jalka paketissa.jpg Olen joutunut yllättäen omaishoitajaksi. Mieheni katkaisi nilkkansa ja kävelee nyt kahdeksan viikkoa kipsi jalassaan. Tai ei vielä juurikaan kävele, vaan siirtyy sängystä sohvalle ja sohvalta ruokapöytään vaivalloisesti kyynärsauvojen avulla. Arki on hankalaa ja päivät pitkiä. Apua tarvitaan pienissäkin asioissa.

Mies määrättiin leikkauksen jälkeen aluksi pyörätuoliin. Enpä ollut ennen huomannut, miten kapeita ovat kodin ovet, miten korkeita kynnykset ja liukkaita lattiat. Kolmessa tasossa oleva kotimme ei todellakaan ole mikään vammaisen asunto. Mietin, miten ihmeessä vanhukset selviytyvät kodeissaan, joista harvat on suunniteltu esteettömäksi. Monet asuvat  rintamamiestaloissa, joissa on jyrkkiä portaita ja ahtaita nurkkia. Asuntojen saneeraamiseen on pakko varata rahaa, jos haluamme ikäihmisten asuvan mahdollisimman pitkään kotona.

Tetolan jäsenenä on ollut hyödyllistä saada käytännön kokemusta yhteispäivystyksen ja kotihoidon toimivuudesta – tai toimimattomuudesta. Yhteispäivystyksen lääkäri- ja hoitajapula on tuttua jokaiselle, joka on joutunut käyttämään ensiavun palveluita. On uskomatonta, että lauantai-iltanakin leikkauspotilaita hoitamassa on vain yksi kirurgi ja pari sairaanhoitajaa.

Ensiapu toimii kiireellisyysperiaatteella, eli vakavimmat tapaukset hoidetaan ensin. Se on aivan oikein. Kuitenkin on kohtuutonta, että niin potilaat joutuvat odottamaan tuntikausia jokaisen toimenpiteen välissä, tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuu ja ja milloin. Eräskin vanha pariskunta oli ollut illansuussa lievässä kolarissa ja odotti vielä kahden aikaan yöllä tietoa siitä, saako lähteä kotiin. Lääkärillä ei ollut vielä siihen mennessä ollut aikaa tutkia rouvan röntgenkuvia. Yhteispäivystykseen tarvittaisiin ehdottomasti lisää henkilökuntaa ainakin iltaisin ja viikonloppuisin.

Uutena omaishoitajana olen törmännyt myös kotihoidon ongelmiin. Hämeenlinnassa kotihoitoa saavat vain yli 65-vuotiaat sairaalasta kotiutetut. Kuitenkin moni nuorempikin toipuja kaipaa jotain apua selvitäkseen yksin pitkän päivän kotona. Muutama kotisairaanhoitaja tai kotiavustaja tarvittaisiin myös alle 65-vuotiaita potilaita varten.

Parasta terveydenhuoltoa on sairauksien ja tapaturmien ennalta ehkäisy. Kuitenkin silloin kun jotain vakavaa sattuu, ei yhteiskunnan palveluiden tärkeysjärjestyksestä ole mitään epäselvyyttä. Terveydenhuolto maksaa, mutta terveys on jokaiselle kultaakin kalliimpi.

Jätä kommentti

css.php