Oikaisu lomautusasiaan

Olen pahoillani, että kommenttini OAJ:n vaalipaneelissa 23.3. antoi väärän kuvan äänestyskäyttäytymisestäni lomautusasiassa. Kirjoitin jo asiasta oikaisun Hämeen Sanomien mielipidepalstalle, mutta on paikallaan julkaista teksti myös täällä.

Paneelissa kysyttiin kaupungin työntekijöiden lomautuksista. Minä sanoin vastustaneeni niitä ja kannattaneeni lomautusten sijaan veroprosentin hiukan suurempaa nostamista, jolloin lomautuksia ei olisi ollenkaan tarvittu.

Pelkäsin lomautusten negatiivisia vaikutuksia monelle sektorille, etenkin mahdollisuuteen työllistää nuoria. Lomautusten ainoana realistisena vaihtoehtona näin kunnallisveroprosentin nostamisen 0,25 % yli  kaupunginhallituksen esityksen. Näin olisi kerätty noin 2,5 miljoonaa enemmän verotuloja, mikä vastasi suunnilleen lomautusten arvioitua nettosäästöä.

Valtuuston budjettikokouksessa 16.11.2009 Kaija-Leena Savijoki ehti ennen minua tekemään esityksen, että valtuusto vahvistaa vuoden 2010 tuloveroprosentiksi 19,25. Ritva Oinonen ja minä kannatimme Savijoen esitystä. Asiasta äänestettiin, mutta kaupunginhallituksen pohjaesitys (19 %) voitti.

Hämeenlinnan kaupungin viime vuoden talousarvion sitova loppusumma oli  297,8 miljoonaa euroa. Tähän oli laskettu mukaan lomautukset. Kun esitys veroprosentin nostosta ei mennyt läpi, en nähnyt lomautuksille enää todellisia vaihtoehtoja. Taloudesta vastuuta kantavana luottamushenkilönä en voinut ajatella kaupungin lainamäärän kasvattamista yhtään enempää.

Lomautukset olivat huono päätös ja toivottavasti niihin ei tarvitse enää koskaan turvautua. Olin kuitenkin valitettavasti päätöksessä mukana, eikä siitä pääse mihinkään.

Jätä kommentti

css.php