Toreilla kuultua

Forssan torilla 2603 1.jpg Vaalikampanjan aikana olen tavannut ihmisiä toreilla ja turuilla. Vaalityössä parasta onkin juuri ihmisten kohtaaminen. Olen saanut kuunnella monenlaista tarinaa ja kannanottoa. Tässä niistä muutama.

Eräs perheenisä tuli juttelemaan kanssani verotuksesta. Mies on hyvätuloinen agronomi ja kahden alle kouluikäisen lapsen isä. Hän hämmästeli minulle veroprosenttiaan, joka on 18,5. ”En oikein tiedä, mitä kaikkia vähennyksiä minulla on, mutta kyllä tuo veroprosentti tuntuu aika pieneltä. Olisin hyvinkin valmis maksamaan muutaman prosentin lisää”, mies sanoi.

Kokoomus on esittänyt veronalennuksia kaikissa palkansaajaryhmissä. Jäin miettimään, kuinka paljon tämän agronomin veroprosenttia pitäisi vielä alentaa…?

Tänään Forssan torilla tapasin useita eläkeläisiä. Moni päivitteli kohonneita asumis- ja ruokakustannuksiaan. ”Vaikka kuinka pihistää, eivät rahat tahdo millään riittää”, murehti eräskin mummo. Hän on tullut koko ikänsä  toimeen omillaan, eikä tahtoisi enää vanhoilla päivillään mennä hakemaan toimeentulotukea. Pienessä eläkkeessä ei ole paljoa pelivaraa, jos mökin lämmityskulut ja ruokalasku edelleen kasvavat.

Olen sitä mieltä, että on väärin kerätä yhä suurempi osuus veroista välillisinä veroina, kuten arvonlisä- ja energiaveroina. Kaikkein köyhimpienkin on elettävä, syötävä, asuttava ja liikuttava. Tässä kylmässä maassa on pakko lämmittää koteja. Harva asutus ja heikosti toimiva julkinen liikenne pakottaa useimmat myös oman auton käyttöön. Hyvin toimeentulevat voivat toki ohjata kulutustaan näissä menoissa ja hyvä niin. Pienituloisilla ei kuitenkaan ole varaa asentaa mökkiin maalämpöä tai ostaa uutta vähäpäästöistä autoa.

Progressiivisen veron osuus valtion verotuloista on enää noin kuudesosa.  Mielestäni olisi sosiaalisesti oikeudenmukaista maltillisesti lisätä valtion tuloveron progressiota. Myös pääomatuloveroa on syytä nostaa. Mahdolliset veronkevennykset tulisi kohdistaa ainoastaan pienituloisille.  Heillä raha ei mene sukanvarteen, vaan joka sentti kulutukseen ja tarpeeseen.

7 kommenttia artikkeliin “Toreilla kuultua”
 1. Jur.kand. sanoo:

  Seniorina kohtuullistin ennakonpidätystäni vuoden alusta eroamalla viime kesänä valtakirkosta. Pidätysprosenttini on yhä 39 %. Paljonko sitä muka pitäisi kiristää? Kirkko kun rönsyilee joka suuntaan ja maallistuu kaikkia miellyttävällä kalliilla palveluhakuisuudellaan päätehtävänsä evankeliumin julistuksen sijasta. Kirkon ikioman herätysliikkeen, Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (SLEY) perinteisille opinkappaleilleen uskolliset papit on jo erotettu pappisviroistaan ja heidän mukanaan lähti lähes 100 000 jäsentä, osa liittyen toiseen valtionkirkkoon, riidoista vapaisiin ortodokseihin, ja jättäen lähdöllään melkoisen aukon tämän läpipuoluepolitisoituneen mahtikirkon talouteen.

  Saksassa tituleerataan sisarkirkkoa DEK:ta sos.dem.ev.lut.kirkoksi ja samaa voi sanoa meillä. Pörssiyhtiön johtajana toimitusjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen olisi jo joutunut eroamaan, vaan hän jatkaa yhä riitaisassa lafkassaan, ajaen pakon edessä nyt alas näitä rönsyjä.

  Rovasti Pietari Kurvisen johdolla aloitettiin evankelioimis-, opetus- ja terveydenhuolto Ambomaalla, nykyisessä Namibiassa jo yli 170 vuotta sitten, ei siis suinkaan Suomen valtion kehitysavun ja Martti Ahtisaaren toimesta. Me sotaa edeltäneinä aikoina syntyneet lapset istuimme viikottain Luterilaisen Evankeliumiyhdityksen maallikkosaarnaajien ja pyhäkouluopettajien vetämisssä pakalähetysompeluseuroissa, annoimme pikku palveluista saamamme lantit mustille veljille ja sisarille ja lauloimme sydämiemme pohjasta Mustaa Saaraa.

  Oi niitä onnellisen lapsuuden aikoja Karjalan kannaksella, ennekuin Stalin, kommunismin 60 miljoonan ihmisen murhista vastuullinen, hyökkäsi ja ajoi meidät tuhoisasti pois vuosisataisilta sukujen asuinmailta. Nyt kirkonkin lohtu puuttuu.

 2. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Jur.kand!

  Sinun täytyy olla melkoisen hyvätuloinen seniori, jos pidätysprosenttisi on 39. Osallistut jo kiitettävällä tavalla tämän hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen, joten en korottaisi enää verojasi. Uskon kuitenkin, että pärjäilet 61 prosentillasikin ihan mukavasti…

  Minunkin puolestani kirkko saisi keskittyä päätehtäväänsä. Tosin tässä kasvavien tuloerojen maassa diakoniatyötäkin tarvitaan kipeästi.
  t. Teija

 3. Jur.kand. sanoo:

  Lottovoittajilla verovapaiden jättitulojen pidätysprosentti on nolla (0). Vuoden 1975 verouudistuksessa lotto- ja arpajaisvoittojen verotus nollattiin saajilla, kun katsottiin, että työnantajamaksua vastaava muutaman prosentin maksu uhkapelivoittojen järjestäjien toimesta valtion kassaan menevänä korvasi aikaisemman kuntien ja seurakuntien lottovoittojen verotusoikeuden. Kun jatkossa jopa 90 miljoonan lottovoitot annetaan kansalaisille verottomina, kansan oikeustaju murtuu. Kuntien tuleva rahoitusvaje valtionosuuksien rajusti pinenetyessä voitaisiinkin korvata verottamalla lottovoitot optiovoittojen normaalilla ansioveroprosentilla 67. Nokia ei enää jakane optiotuloja johtajilleen eivätkä siten jotkut etuoikeutetut kunnat Salosta alkaen pääse näitä tuloja verottamaan. Miksi kansalaiset eriarvoistetaan näin rajusti? Miksi kaupan yh-kassanaisen on maksettava veroja lottovoittajankin puolesta? Miksi asiaa ei otettu esiin hallitusneuvotteluissa, kun jo tiedettiin näiden jättivoittojen rantautuvan Suomeenkin. Onhan Ruotsista tienatut eläkkeetkin voitu raskaasti verottaa progression kautta Suomessa vuosikymmeniä.

 4. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Teija ja Jur.kand.!

  Myös minä kuulun lähes tähän nimerkki Jur.kand. ilmoittautumaan eläkeläisen tuloluokkaan. Tämä nainen kokee olevansa veroriistetty!!

  Voi, pyhä ahneus ja tyhmyys, joka heijastuu nimerkin kirjoittelusta.

  En saa millään kulumaan tulojani, vaikka matkustelisin kuukausittain Välimereille. Perilliseni eivät tarvitse perintöjä. Enkä minä voi ottaa kertynyttä varallisuutta mukaan krematorioon, kun poistun elävien joukosta.

  Suomessa suurituloisten ja varakkaiden (myös osan eläkeläisten) verotus on liian alhainen. Rehellisten vähäosaisten tukemisessa ei ole kysymys ainakaan minun kohdalla poliittisesta valinnasta vaan solidaarisuudesta.

  Hyi Jur.kand.

 5. Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys Leo sekä jur.kand!

  Onpa mukava kuulla, että joku kerrankin sanoo saavansa turhan paljon palkkaa/eläkettä! Ihmisluontoon kun tuntuu kuuluvan halu saada aina vain lisää, vaikka pankkitilillä olisi miljoonia. Emme me koskaan saa verotusta täysin oikeudenmukaiseksi. Jos haluaa vertailla, niin aina löytyy syitä tuntea itsensä väärin kohdelluksi.

  Suomessa suurituloisten verotus on todellakin turhan alhainen. Uusi hallitus olisi aivan hyvin voinut kiristää suurituloisten veroprogressiota, mutta palkkatulon verotuksen kiristämättä jättäminen oli Kokoomuksen kynnyskysymyksiä. No, sosiaalisen omantunnon omaavat rikkaat voivat toki oma-aloitteisesti jakaa omastaan sopiviin kohteisiin.

  Siitä olen jur.kandin kanssa samaa mieltä, että lotto- ym. veikkausvoitot voisivat olla saajalle verollista tuloa. Nythän veron maksavaa arpajaisten järjestäjä ja vero on 10 %:n luokkaa. Ongelma on vain siinä, että jos Veikkauksen rahapelit laitettaisiin Suomessa verolle, niin todennäköisesti väki alkaisi pelata eurooppalaisia rahapelejä. ETA:n alueella kun rahapelit ovat verottomia. Suomen verottaja jäisi siis nuolemaan näppejään entistä pahemmin.

  Hyvää juhannusta! Siitäkin saa nauttia melkoisen verovapaasti, kun pysyy piimälinjalla ja välttää autoilua 🙂

  t. Teija

 6. Jur.kand. sanoo:

  Kuulutaan miljoonaiseen asuntolainojen lyhennysten ja korkojen maksajien joukkoon vielä vuosia – suomalainen ilmiö. Meillä ei ole kohtuullisia vuokra-asuntoja tarjolla. Pitkät työmatkat – sekin tyypillinen suomalainen ilmiö -, itsellä bussi- , juna-, raitovaunukustannukset 2000 mk/kk ja nuorena leskeytyneenä jälkikasvun koulutus opintolainatta ulkomailla söivät maksukyvyn työvuosina. Ahne on tullut oltua vain ansiotyönsä laadun suhteen. Ansiotyö on monen asiantuntijan tapaan haettu aina ahneesti ja rohkeasti kaukaa ja kunnalliveroäyrit ovat tipahtaneet Hämeenlinnalle. Jo kukonlaulun aikaan on näiden kohtalotoverien kanssa lähdetty töitä ahneesti tekemään ja palkanhakuun pääkaupunkiin monen pitkän junan täydeltä, tehty junassa rästitöitä tai luettu paksuja työmuistioita, lainmuutoksia ja iltaisin on kokousten jälkeen palattu taas rästitöitä junassa tehden puoliyhdeksän uutisille. Mitä häpeämistä töiden hoitamisessa alue- jopa valtakunnantasollakin on ollut? Hämeenlinnan kaupunki edusmiehineen ei ole koskaan ainakaan moisesta moittinut. Ottanut mukisematta vastaan pitkämatkalaisten verotulot.

  Kiitos Sari Rautiolle, joka talvella tarjosi rinkeineen aamuvarhaisella työmatkalaisille kullekin pullon wichyä. Se osoitti ymmärrystä vastuunsa kantaville todellisille työmuurahaisille.

 7. Teija Arvidsson sanoo:

  Kuten ensimmäisessä kommentissani kirjoitin, niin sinä hoidat varmasti oman osuutesi valtion verokertymästä. Olet tehnyt pitkän ja vaativan työuran ja olisi toki kohtuullista jo päästä vähän helpommalla.

  Työmatkailija olen minäkin. Juna Järvenpäähän lähtee joka aamu klo 7.18 tai 6.33. Iltavirkku kun olen, niin yöunet tuppaavat väkisin jäämään vähille. Niinpä kesäloman suurin ilo onkin mahdollisuus nukkua aamulla pitempään.

  Suunnittelin kevättalvella tarjoavani aamukahvit pendelöijäkollegoille. Luovuin kuitenkin suunnitelmista, koska VR:n alueella ei saa sääntöjen mukaan kampanjoida. Jotkut kuitenkin ehtivät…

Jätä kommentti

css.php