Kadonnutta mainetta etsimässä

vanhus.jpg  Erilaisissa kyselyissä on tiedusteltu ihmisiltä, mitä he arvostavat eniten asuinpaikassaan. Ykkössijalle nousevat yleensä laadukkaat peruspalvelut, joista tärkeimpinä pidetään päivähoitoa, turvallista lähikoulua, toimivaa perusterveydenhuoltoa ja hyvää vanhusten hoivaa. Monet ovat valmiita veronkorotuksiinkin, jos kokevat saavansa rahalleen vastinetta.

Hämeenlinnan ongelma on tällä hetkellä se, että kaupunkilaisilla on voimakas kokemus palveluiden huononemisesta yhtä aikaa veronkorotusten kanssa.  Kaupunki perustaa jättikouluja, siirtelee vanhuksia vastoin heidän omaa tahtoaan, suunnittelee terveysasemien sulkemista ja antaa lasten ja aikuisten oireilla huonokuntoisissa rakennuksissa.  Uutiset kertovat useista hankkeista ja projekteista, joihin kaupunkilaiset kokevat veroeurojensa katoavan kuin Kankkulan kaivoon, ilman mitään vastinetta.

Korottaessamme veroja on tärkeää pitää huolta laadukkaista peruspalveluista. On syytä erottaa elintärkeät palvelut niistä, jotka eivät ole välttämättömiä. Tämä koskee erityisesti tulevia investointeja, joiden kautta rakennetaan palveluita kaupunkilaisille. Näyttää siltä, että tällä hetkellä painotus on hankkeissa, joita ilmankin tultaisiin aivan hyvin toimeen.

Sananlasku sanoo, että kaiken muun saa takaisin, mutta ei menetettyä mainetta.  Hämeenlinnalla on aikoinaan ollut maine laadukkaana koulukaupunkina. Se maine on valitettavasti mennyt tässä suurten opetusryhmien, lomautusten ja homekoulujen kaupungissa.  Tosiasia on kuitenkin, että Suomi selviää tulevaisuudesta vain laadukkaasti koulutetun nuorison avulla. Sen takia maine koulutuksen edelläkävijäkaupunkina tulisi saada uuteen nousuun. Hätiköityjä kouluverkkopäätöksiä ei nyt kannata tehdä.

Viime vuosina Hämeenlinna on halunnut kerätä mainetta hyvänä asumiskaupunkina. Sijainti ja upea luonto antaakin siihen erinomaiset edellytykset.  Niiden lisäksi tarvitaan kuitenkin laadukkaita ja toimivia peruspalveluita.

Meidän tehtävämme on pitää huolta siihen, että kaupunkilaisten veroeurot menevät sinne minne ne on tarkoitettukin: hyvän arjen takaamiseen kaikille hämeenlinnalaisille, myös lapsiperheille, vanhuksille ja sairaille.

______________

(Teksti on osa ryhmäpuheenvuorosta budjettivaltuustossa 14.11.2011 ja kirjoitettu ennen Hämeenlinnan viimeisintä mainoskampanjaa otsikolla Keinukamari…)

2 kommenttia artikkeliin “Kadonnutta mainetta etsimässä”
 1. Maija sanoo:

  Hämeenlinnan maine hienona luontokaupunkina tuhoutui jo sillon kuin Päivi Saloranta tuli kuvioihin- systemaattinen vihreän luonnon tuhoaminen on hänen tavoiteensa – ja johdon vahvalla tuella samalla tarkoituksella kuin vanhusten hoidon laiminlyöminen. On parempi syyttää rahat seksikkäämpiin kohteisiin kuten moottoritien kate ja autokauppalue – ehkä siletä tulee muutakin hyötyä päättäjille ja ainakin tappiota veronamaksajaille. Jukka Lindberin tasoista henkilöä ei pidä päästää julkiseen mediaa – säälittävää !

 2. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Maija!

  En ole kyllä samaa mieltä siitä, että Hämeenlinnan maine hienona luontokaupunkina olisi kadonnut minnekään. Meillä on Aulanko, Ahvenisto, Kansallinen kaupunkipuisto ja rakentamatonta järvenrantaa kilometrikaupalla keskellä kaupunkia. Kokkolassa asuva veljeni jaksaa aina ihastella upeita lenkkimaisemiamme, kun hänen kanssaan joskus kierrämme yhdessä järveä. Luontoa on onneksi jäljellä ja siitä täytyy pitää huolta!

  En myöskään yhdy Jukka Lindbergin moittijakuoroon. Jukka on talouden puristuksessa joutunut tekemään vaikeita ja ikäviä esityksiä. Olen kuitenkin lautakuntatyöskentelyssä oppinut arvostamaan hänen tapaansa tuoda asioita esiin kuunnellen ja avoimesti keskustellen. Kaupunginhallitus on antanut lautakunnille tiukat raamit ja niistä koetetaan sitten työllä ja tuskalla sorvata mahdollisimman hyvät esitykset valtuustolle päätettäviksi.

  On selvää, että säästää täytyy ja lainanottoon täytyy saada jokin tolkku. Harmittaa vain se, että lautakunnissa joudumme miettimään satojen tai kymmenien tuhansien eurojen säästöjä tärkeistä kohteista, kun samaan aikaan maksamme melko kevyesti miljoonia muutamien yhtiöiden pystyssä pitämiseksi…

Jätä kommentti

css.php