Kaupunkilaisten Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunki on viime viikkoina saanut ihailevia kommentteja kaupungissa vierailleilta kesäjuhlien osallistujilta ja muilta matkalaisilta.  Ihailua ovat keränneet kauniit rannat, vehreät puistot ja torin kukka-amppelitkin.

On mukavaa, että Hämeenlinna näyttäytyy turisteille aurinkoisessa valossa. Tärkeämpää on kuitenkin, miten kaupunki näyttäytyy omille kaupunkilaisilleen. Silloin huomio kiinnittyy kauniin ympäristön lisäksi kaupungin peruspalveluihin, joista tärkeimpiä ovat toimiva terveydenhuolto, laadukas koulutus ja sekä hyvät ikäihmisten palvelut.  Näissä palveluissa Hämeenlinna ei viime aikoina ole liiemmin loistanut.

Muutosta muutoksen vuoksi

Tällä valtuustokaudella Hämeenlinnassa on otettu käyttöön monia uusia toimintamalleja. Tilaaja-tuottajamalli, elämänkaarilautakunnat, liikelaitostamiset ja yhtiöittämiset ovat vilahdelleet uutisissa. Tavoitteena on ollut toiminnan tehostaminen, kustannustietoisuuden lisääminen ja säästöjen löytyminen. Tosiasia on kuitenkin, että suuresta organisaatiouudistuksesta saatu hyöty on hämärän peitossa. Kustannukset karkaavat käsistä ja suorittava henkilökunta on entistä väsyneempää.

Kaupungin tilinpäätös on ollut kolmena peräkkäisenä vuonna negatiivinen. Hämeenlinna on velkaantunut huimaa vauhtia samaan aikaan kun kaupunkilaisten kokemus on, että monet palvelut ovat heikentyneet. Hyvä kysymys onkin, mihin kaikki veroeurot oikein kuluvat, kun mikään ei riitä.

Hämeenlinna on laatinut talouden tasapainottamisohjelman, jonka tarkoituksena on saada menot kuriin ja kaupungin velkaantuminen loppumaan. Säästöjen pääpaino on vanhustenhuollon kulujen karsimisessa.  On mahdoton yhtälö, että laitospaikkoja vähennetään samaan aikaan kun kotihoidon kriteerejä ollaan tiukentamassa. Jo nyt monen vanhuksen kotona oleminen on sarja selviytymistarinoita päivästä päivään. Säästöjen nimissä meillä ei ole oikeutta jättää vanhuksia ja sairaita heitteille.  Säästöt eivät saa kohdistua kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin.

Kohtuutta suunnitelmiin

Nyt olisi syytä kääntää katse oman tuotannon kehittämiseen. Palveluiden ostaminen yksityiseltä sektorilta ei ole mikään oikotie säästöihin. Ulkoinen palveluntuottaja ottaa aina oman siivunsa kustannuksista ja kilpailuttaminenkin maksaa. Myös kaupungin ja kuntayhtymien omaa toimintaa on mahdollista tehostaa ja joustavoittaa. Toiminnan kehittäminen on suunnattava hyvään, motivoivaan johtamiseen ja henkilöstön parhaan osaamisen hyödyntämiseen. Hallintoa on eläköitymisen myötä kevennettävä ja tilaaja-tuottajamalli otettava kriittiseen tarkasteluun.

Pro Hämeenlinna -koalition puolueet Keskusta, Kristillisdemokraatit, Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto ovat yhtä mieltä siitä, että tässä taloustilanteessa on jäädytettävä kaikki tarpeettomat ja ylimitoitetut investoinnit, jotka aina aiheuttavat myös käyttömenoja.  Hämeenlinnalla on niin valtava korjausvelka huonokuntoisissa kiinteistöissään, että on syytä keskittyä olemassa olevasta rakennuskannasta huolehtimiseen ja välttämättömään uudisrakentamiseen.  Lasten täytyy saada terveelliset ja turvalliset koulutilat. Sen sijaan liikuntaa voidaan harrastaa muuallakin kuin kansainväliset kilpailustandardit täyttävissä palloiluhalleissa ja tekonurmikentillä.

Etelärannan rakentaminen sekoittaisi keskustan asuntomarkkinat pitkäksi aikaa. Puisto- ja messualueen täyttäminen kerrostaloilla ei liene järkevää eikä tarkoituksenmukaista. Lukuisia eri käyttäjäryhmiä hyvin palvelevan Hämeenkaaren peruskorjaus kannattaisi ottaa vielä uudelleen harkintaan.

Elinvoimaa pienyrityksistä

 Jokin aika sitten poikkesin Keskustalossa ja järkytyin tyhjillään ammottavista liikehuoneistoista. Kaupungin keskusta on kiihtyvällä vauhdilla valumassa Reskalle ja pian myös moottoritien katteelle.  Skogsterin kiinteistöön avattava kauppahalli ja ilmaiset tunnin kiekkopaikat lähikaduilla herättäisivät varmasti torin yläpäänkin eloon.

Kristillisdemokraatit näkevät, että Hämeenlinnaa tulee kehittää hyväksi asumiskaupungiksi, jossa viihtyvät niin nuoret kuin vanhat. Kaupunki tarvitsee elinkeinoelämää, mutta sitä tuovat ennen kaikkea pienet, elinvoimaiset yritykset. Kaupungin tehtävä ei niinkään ole osallistua ylioptimististen jättihankkeiden edistämiseen, kuin sinnikkäiden pienyrittäjien toimintaedellytysten turvaamiseen.

Nyt on aika laskeutua tavallisen kaupunkilaisen elämänpiirin tasolle ja tehdä yhdessä työtä, jotta hyvä arki asuisi edelleen kauniissa Hämeenlinnassa ja sen kirkonkylissä.

(Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien koulumnipalstalla 5.7.)

9 kommenttia artikkeliin “Kaupunkilaisten Hämeenlinna”
 1. Senja Lahtomaa sanoo:

  Hyvä Teija jatka eteenkin päin suoraselkäisesti.

 2. konsta.kupiainen sanoo:

  Kuntaministeri Vimma Herkkunen (nimi muutettu) vie kohta tuhkatkin pesästä.
  Voiko Pro Hämeenlinna meitit pelastaa?
  Käykö tässäkin niin kuin Rullaavassa budjetissa?

 3. Teija Arvidsson sanoo:

  Kiitos Senja rohkaisevasta palautteesta!

  Konsta, pitäisikö Pro Hämeenlinnan pelastaa meitit Janakkalalta vai Hattulalta…?

 4. Konsta Kupiainen sanoo:

  Kuntaministeri Vimma Herkkunen (nimi muutettu) pitää kyllä huolen siitä, että Hattula ja Janakkala
  saavat kantaa kunnanvaakunat arkistoon.

  Kuntauudistuskriteerin yleislauseke: ”Kunta ei kuitenkaan voi jättäytyä selvityksen ulkopuolelle, vaikkei
  YKSIKÄÄN pääkriteeri osoita selvitystarvetta, mikäli alueella ei muutoin ole saavutettavissa toiminnal-
  lista kokonaisuutta.”

  Pro Hämeenlinna Kunnallispoliittinen ohjelma on valmista kauraa.

  Iso Foorumi eli Kuntavaalit 28.10.2012 kertoo Pro Hämeenlinnan nosteen.
  Pyrkyä on, mutta onko nostetta?

 5. Konsta Kupiainen sanoo:

  Pro Hämeenlinnan jäsenille : Totta tosiaan. Vihaisina, Pettyneinä, Hämmästyneinä ja jopa Huvittuneina olemme seuranneet vv.2008-2012 kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen aikaansaamia tuotoksia. Alijäämistä puhumattakaan.

  Meikeläistä ja kaikkia Hämeenlinnan kaupungin veronmaksajia kiinnostaa kuntavaalivuonna 2012 Teknologiakeskus Innopark Oy ja muut Hämeenlinnan kaupungin konserniyhtiöihin kuuluvat taloudelliset kokonaisuudet (tytäryhteisöt, kuntayhtymät ja yhteis- ja omistusyhteisöt), joissa kaupungilla yksin tai yhdessä kuntakonsernin muiden yhteisöjen kanssa MÄÄRÄÄMISVALTA.

  Missä kunnossa kaupungin konsernihallinto on?
  Entä Hallinto ja Talous?
  Mitä tekevät Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kunnanjohtajat? Hallintojohtajat?
  Tietotekniikan kustannukset?
  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilanne?
  Aluesairaaloiden asema ERVA-alueella?
  Miten kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuusto jäsenet valvovat ja ohjaavat konsernihallintoa?
  jääviydet (hallintolaki § 10 ja § 11)?

  Konsernin tärkeimmät tytäryhtiöt, joiden hoitamisen ihanuus ja kurjuus on tuotava avoimesti ja aidosti esille
  Pro Hämeenlinnan toimsesta:
  – Aulangon Kylpylä Oy
  – Hämeen Messut Oy
  – Hämeenlinnan Asunnot Oy
  – Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy
  – Hämeenlinnan Keilakeskus Oy
  – Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy
  – Hämeenlinnan Pysäköinti Oy
  – Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy
  – Kantolan Kiinteistöt Oy
  – Kehittämiskeskus Oy Häme
  – Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy
  – Linnan Ateria Oy
  – Peruskorjauskeskus Oy Häme
  – Seutukeskus Oy Häme
  – Seuturekry Oy
  – Sosiaalikehitys Oy
  – Tekme Oy
  – Teknologiakeskus Innopark Oy
  – TyöSyke Oy

  Unohtaa ei saa missään nimessä näitäkään Hämeenlinnan kaupunkikonserniin kuuluvia liikelaitoksia:
  – Hämeenlinnan Terveyspalvelut,
  – Linnan Lomituspalvelut ja
  – Linnan Tilapalvelut.

  Kenellä olikaan vastuu?
  Missä ProHämeenlinna luuraa?
  Onko tulossa DownTawast?
  IsoJytky vai Pannukakku?

 6. Heikki Koskela sanoo:

  Heippa Teija!
  Olet oikeassa! Jonkin sortin lama on tulossa, ja siksi suurisuuntaisiin rakentamishankkeisiin pitää suhtautua varauksella. Terveellinen kehitys edistyy pienin askelin. Tiikerinloikat yleensä päätyvät sudenkuoppaan.
  Miellyttävää loppukesää t. Hessu K.

 7. Teija Arvidsson sanoo:

  Terve Hessu!

  Kiitos kommentistasi! Joo, tuskin Suomen ja Hämeenlinnan taloustilanne vielä lähivuosina nousuun lähtee, joten velanotto pitäisi saada minimiin. Pakolliseen korjausrakentamiseen menee joka tapauksessa rutkasti rahaa, joten kaikki muu ”kiva” täytyy harkita enemmän kuin tarkkaan.

  Palasimme juuri pieneltä rengasmatkalta Lahteen, Lappeenrantaan ja Kotkaan. Kyllä täytyy ihailla näiden kaupunkien satamaelämää ja vilinää. Minun ja varmaan monen turistin toive Hämeenlinnan keskustan kehittämiseksi olisi edes yksi kiva kahvila tai hyvä ruokapaikka aivan veden ääressä.

  Hyvää kesän jatkoa myös sinulle. Toivottavasti saadaan vielä uimakelejäkin!

  t. Teija

 8. Konsta Kupiainen sanoo:

  Ei muuta kuin liitoskunnanjohtajat (Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos) töihin!
  Rullaava budjettia kokeillaan nyt Espanjan kuningaskunnassa.

 9. teknopappa sanoo:

  Olen tehnyt saman havainnon keskustalon kohdalla kuin Teija, että ankeeta on kun sen läpi pyöräilen kesäisin kahville torille. Keskustalohan teki aika kovan remontin joka varmaan tuli maksamaan sievoisen summan joka nyt varmaan kerätään yrittäjiltä ja asiakkailta takaisin. Tosiasiahan on että sieltä puuttuu vetovoima se on ankean kylmä ja kolko paikka remontista huolimatta. Minulla olisi ehdotus alueen kehittämiseksi virkeäksi keitaaksi mutta tarvitsee tietenkin kaupungin tukea, mutta ei varmaan vaadi niin paljon rahaa kuin moottoritien kattaminen, innoparki ja auto centeri vievät. Tehdään siitä ”Hämeenlinnan basaari” sinne vain kaikki etniset vähemmistöt myymään ja tekemään käsitöitä ja mahtuuhan sinne muutama kebab paikkakin. Tämä tulisi lisäämään kävijämäärä ja kesäisin olisi oiva vetonaula turisteille. Kaupungin herrojen pitäisi vain käydä tutustumassa Istanbulin basaareihin hehän tykkäävät matkustelusta veronmaksajien rahoilla. Voisin lähteä itsekin mukaan oppaaksi!

Jätä kommentti

css.php