Liikunnasta terveyttä ja hyvää mieltä

Hämeenlinnalaisia liikunnan harrastajia on tänä kesänä hemmoteltu, kun Ahveniston maauimala avasi ovensa vuosikymmenten odotuksen jälkeen ja sisälajien huippuhalli Elenia Areena avattiin viime viikonloppuna. Hämeenlinna on saanut jälleen kaksi liikuntapaikkaa, joista monet kaupungit voivat vain uneksia.

Hämeenlinna on panostanut viime vuosina melkoisesti liikuntapaikkojensa kehittämiseen. Laadukkaita harjoittelutiloja löytyy niin jääkiekkoilijoille, jalkapalloilijoille kuin erilaisten sisäpelien harrastajille. Täytyy toivoa, että tilat ovat ahkerassa käytössä ja tuovat iloa ja virkistystä laajalle käyttäjäkunnalle.

Seuraava iso kunnostusprojekti on Hämeenlinnan uimahalli. Uimahalli lienee kaupungin liikuntatiloista kaikkein kovimmassa käytössä ja se ollut peruskorjauksen tarpeessa jo pitkään. Vaikka uimahalli on osa Engelinrantaa, joka etsii vielä muotoansa, niin uimahallin peruskorjaus olisi syytä saada alkuun pikimmiten. Uimahallin yhteyteen rakennettava jumppasalilla on myös kiire, kun ikäihmisten suosima liikuntatila poistuu Hämeenkaaren myötä.

Uusien liikuntapaikkojen ylläpito syö valitettavasti yhä suuremman osan liikunta- ja kulttuuritoimen budjetista. On kuitenkin syytä huolehtia, että koko kansaa liikuttavat tavalliset lajit saavat oman osuutensa määrärahoista. Hiihtoladut, lenkkipolut ja koulujen luistelukentät palvelevat pienin kustannuksin suurta yleisöä.

Pyörätiet kuntoon

Hämeenlinnan valittiin vuonna 2009 vuoden pyöräilykunnaksi. Pyöräilyn edistämisen saralla Hämeenlinnalla on silti vielä paljon kirittävää.  Pyörätiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa tai puuttuvat kokonaan. Keskustan läpi pyörällä ajaminen on melkoinen taitorata, josta selviytyminen vaatii rohkeutta. Sujuvien pyöräilyreittien kehittämien onkin keskustan kehittämisen suurimpia haasteita.

On hyvä, että liikuntaa harrastetaan aktiivisesti vapaa-aikana. Kiireisessä elämänmenossa moni kuitenkin joutuu tyytymään arjen hyötyliikuntaan, jonka terveysvaikutuksen on todettu olevan yllättävän suuri.  Uusia asuinalueita suunnitellessa olisikin tärkeää suunnitella samalla myös toimivat kevyen liikenteen verkostot, niin että työ- ja koulumatkat sujuvat turvallisesti kävellen ja pyöräillen.

Koululaiset  liikkumaan

Viimeaikaiset selvitykset osoittavat, että koululaisten liikunnan harrastaminen on voimakkaasti eriytynyt. Osa nuorista harrastaa liikuntaa paljon, mutta huolestuttavan monet eivät liiku vapaa-aikana ollenkaan. Niinpä koululiikunnalla on yhä tärkeämpi rooli lasten ja nuorten kunnon ja terveyden ylläpitämisessä.  Parin viikoittaisen liikuntatunnin lisäksi olisi hyvä saada koululaiset liikkumaan myös välitunneilla.

Hämeenlinna panostaa tulevina vuosina melkoisesti koulujensa kunnostamiseen.  Suunnittelussa kannattaisi nyt miettiä ratkaisuja, jotka tukevat liikkuvaa koulupäivää niin sisätiloissa kuin liikkumiseen houkuttelevilla piha-alueilla.

Liikunta myös ikäihmisten oikeus

Liikunta on tärkeää kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin.  Tänä vuonna päättyvän valtakunnallisen Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelman päämääränä on ollut edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla. Toivottavasti hankkeen avulla syntyneet uudet toimintamuodot jäävät pysyväksi toiminnaksi myös tämän vuoden jälkeen.

Oikeus liikuntaan kuuluu myös niille ikäihmisille, joiden liikunta on toisen avun varassa. On hienoa, että kaupungista löytyy paljon vapaaehtoisia vanhusten ulkoiluttajia. Liikunnan pitäisi kuitenkin kuulua itsestään selvästi vanhusten arkeen kaikissa hoivakodeissa. Rakennukset olisi syytä suunnitella niin, että liikuntakykynsä säilyttäneet ikäihmiset pääsevät turvallisesti ulos omin avuin milloin haluavat.

Menot kuriin liikunnan avulla

Kopio IMG_3558 Niin meillä Hämeenlinnassa kuin koko Suomessa terveyspalveluiden tarve ja kustannukset jatkavat kasvuaan.  Monet sairaudet olisivat ennalta ehkäistävissä liikunnan ja elämäntaparemontin avulla. Niinpä panostukset liikuntaharrastuksen lisäämiseen ja arkiliikunnan helpottamiseen tulevat kaupungille takaisin tavalla tai toisella. Pyörätiet kannattaa pitää kunnossa ja kävelytiet hiekoittaa hyvin myös tulevana talvena.

Terve sielu terveessä ruumiissa, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Liikunta hoitaa kehon lisäksi myös mieltä. Lenkkipolulla syyskesän kauneutta ja luonnon ihmeitä ihastellessa arjen murheet unohtuvat. Vielä on kesää ja lämmintä, joten lähdetäänpä joukolla rantareittiä kiertämään!

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

css.php